Човек с белезници

Задържаха полицаи и техни съучастници за наркотици, престъпления против правосъдието и отвличане

Окръжна прокуратура  – Пловдив привлече като обвиняеми С.Х. и А.К., полицейски служители от 3 РУ към ОД на МВР – Пловдив, за това, че на 5 април 2021 г., в с. Болярци, обл. Пловдив, в съучастие, като извършители, са извършили действия по приготовление да придобият високорискови наркотични вещества – около 500 кг марихуана, от обект на фирма, която я произвежда с надлежно разрешение – престъпление по чл. 356а, вр. чл. 354а, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Обвиняемите са се възползвали от служебното си положение.

С.Х. е обвинен и за престъпление по чл. 289 от Наказателния кодекс – за това, че на 31 март 2021 г., в гр. Пловдив, е склонил длъжностно лице от разследващите органи от 3 РУ към ОД на МВР – Пловдив, да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, като са извършени действия по разследването  – претърсване и изземване в база на пловдивска фирма и е образувано досъдебно производство, без да са налице законови основания за това и въпреки изричните указания на Районна прокуратура – Пловдив. Обвиняемият С.Х. е действал като началник на 3 РУ към ОД на МВР – Пловдив. Спрямо него е повдигнато обвинение и за това, че на 19 май 2021 г., в гр. Кричим, обл. Пловдив, в автомобила си е държал 50 броя патрони за огнестрелно оръжие, като не е взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в закона – престъпление по чл. 338 ал. 1 от Наказателния кодекс. 

По същото досъдебно производство като обвиняеми за отвличане са привлечени полицейският служител А.К., както и Д.Д. и С.И., за това, че в съучастие като извършители, са отвлекли 28-годишен мъж и е проявена особена жестокост към отвлеченото лице  – престъпление по чл. 142 ал. 3 т. 3 във вр. ал. 2 т. 2 и т. 6 вр. ал. 1 и чл. 20 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.  Обвиняемите  Д.Д. и С.И. не са полицейски служители. Според разследването, отвличането е свързано с наркотични вещества.

С.И. е привлечен като обвиняем и за държане и разпространение на високорискови наркотични вещества – 23,2 грама амфетамин и 7,7 грама марихуана – престъпление по чл. 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Четиримата обвиняеми – С.Х., А.К., Д.Д. и С.И., са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Утре, 22 май 2021 г., Окръжна прокуратура – Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за обвиняемите А.К., Д.Д. и С.И., е това за отвличане, което е  от 10 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор.

Най-тежкото, измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които С.Х. е обвинен, е от 3 до 8 г. лишаване от свобода.