Съд Велико Търново

Рекордьор с 15 присъди пласирал дрога в шишета от айрян

Един от рекордьорите във Великотърновска област по брой на осъдителните му присъди – основно за кражби и хулиганство, се размина с пандиза като получи условна приисъда от година и шест месеца затвор с три години изпитателен срок след споразумение с прокуратурата. Определението е на Окръжния съд и не подлежи на обжалване. Красьо Шашмата години наред е въртял бизнес с дрога в помещение на Стопанската академия в Свищов. Обектът е даден под наем на Красимир Димитров – Шашмата през 2014 г. за пет години. Свищовлията го превърнал в сервиз за подмяна на автомобилни гуми с автомивка. За работата си ползвал бус „Фиат Дукато“, който реално никога не е бил негов. Въпросният товарен автомобил бил спрян за полицейска проверка през януари 2018 г. от автопатрул. Полицаите знаели, че мъжът е от криминалния контингент, занимаващ се с държане и пласиране на различни наркотици, но до момента не бил залавян на място. Много преди тази наглед случайна акция на полицията обаче за доказване на забранения бизнес на Шашмата били използвани СРС-та, уточнява в. Борба.

При полицейската проверка на буса униформените се натъкнали на процеп в тапицерията от задната страна на шофьорската седалка. Там намерили свита хартия от кухненска ролка, в която имало опаковка от памук, а в нея – пликчета с бяло прахообразно вещество, което после се оказало амфетамин. При претърсването на автомобила са иззети и два мобилни телефона, ползвани от Шашмата. После единият се оказал апаратът за връзка с клиентите му. Повечето от дрогата е намерена в пластмасови бутилки от айрян на шкафове в помещенията. В офиса на Шашмата имало две електронни везни, с които се теглели наркотиците за клиентите му. Полицаите намерили амфетамин и марихуана на обща стойност 2594 лева.

Търговията от гумаджийницата вървяла по 10, 20, 30 или 40 лева за пликче в зависимост от вида и количеството на дрогата, сочи обвинителният акт, внесен срещу свищовлията в съда през януари 2020 г. Оттам си пазарували много свищовлии и това се оказало при разследването публична тайна. Много клиенти търсели Шашмата във Фейсбук и се уговаряли „да пият кафе“, което означавало, че ще си купуват наркотик. Други го търсели по телефона пак „за кафе“, а в 10 часа например означавало, че искат стока за 10 лева. Клиентите, които после станали свидетели на разследването, имали тайни кодови имена в телефона на дилъра. Редовните ползватели на услугите на наркодилъра отивали направо в автомивката, където необезпокоявани си пазарували. Ако той отсъствал, услугите се извършвали от двамата му помощници.

Сега 52-годишният Красьо Шашмата се е отървал само с условно наказание. Според споразумението той е признал вина за амфетамин с нетно тегло 41,4 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент 11,1%; амфетамин с нетно тегло 41,5 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент 11,1%; 3,4 метилендиоксиметамфетамин (MDMA) с нетно тегло 1,87 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент 40,6 %; 3,4 метилендиоксиметамфетамин (MDMA) с нетно тегло 0,55 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент 40,6%; коноп (марихуана) със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 9.6 % с нетно тегло 7.845 грама.