туитър

Руски съд остави глобата, наложена на Twitter от 8,9 милиона рубли

Таганският съд в Москва призна за законно решението на мирови съдия в руската столица, който наложи глоба на социалната мрежа Twitter в размер на 8,9 милиона рубли заради отказ да изтрие информация, призоваваща непълнолетни да участват в неразрешен протест срещу властта. За това ТАСС е информиран в пресслужбата на съда. "Съдът разгледа жалбата на Twitter срещу решението на мировия съдия, който е наложил глоба от 8,9 милиона рубли на социалната мрежа. Решението на първоинстанционния съд остана непроменено, жалбата на Twitter не е удовлетворена", отбелязва агенцията.

В началото на април тази година мирови съдия в Таганския район на Москва глоби Twitter с 8,9 милиона рубли по три протокола, съставени по част 2 на чл.13.41 от Кодекса за административните нарушения на Руската федерация (отказ от изтриване от собственика на уебсайт или информационен ресурс на информация, ако задължението за изтриване на такава информация е предвидено в законодателството на Руската федерация). Причината беше отказът да се изтрие информация, призоваваща непълнолетни да участват в неразрешена протестна акция.

Според Роскомнадзор в социалните мрежи са разкрити над 2,5 хиляди материали, призоваващи за участие в незаконни действия през януари и февруари. Това нарушение води до налагането на глоба за юридически лица от 800 хиляди до 4 милиона рубли. В случай на повторно нарушение глобата ще бъде увеличена до една десета от общите годишни приходи на компанията.