Съд - Бургас

Финалът на делото срещу Бенчо Бенчев се очаква през юни

С разпит на свидетели продължи днешното заседание по делото срещу Бенчо Бенчев. Бившият председател на групата на БСП в Общинския съвет беше задържан в Истанбул през лятото на 2018-та, заедно с издирвания тогава Димитър Желязков – Митьо Очите.

Бенчо Бенчев е с обвинение за укривателство на Митьо Очите, за когото наел стая в хотел в Истанбул, както и за притежание на незаконно оръжие и боеприпаси.  Бенчев е с влошено здраве заради различни тежки заболявания, което е причината да се  лекува в Турция.

През март бургаският окръжен съд му разреши да напуска страната, за да продължи с лечението там.  По време на днешното заседание три вещи лица представиха своите експертизи. Единият от тримата свидетели, които съдът разпита бе и синът на обвиняемия – Николай Бенчев. По думите му мотивът семейството да притежава оръжие, съхранявано в два сейфа е, че са ловци и са се подготвяли за ловния сезон с допълнителни боеприпаси.

Според Марин Колев, дежурният охранител в къщата на Бенчев по време на обиска през 2018 година, полицаите са превишили правата си.

Очаква се финалът на делото да бъде на 23 юни.