съд търново

Давност спаси мотокарист от присъда, ще плаща 20 000 лв. кръвнина

Мотокарист от Свищов ще плаща 20 000 лева обезщетение на близките на загинал работник по негова вина. 50-годишният Енчо Е. обаче се размина с осъдителната присъда поради изтекла абсолютна давност на престъплението, извършено на 20 февруари 2012 г. Окръжният съд във Велико Търново е признал Енчо Е. за виновен в това, че е управлявал мотокар с вдигната кофа и че не е осигурил място между мотокара и ремаркето, което е довело до смъртта на Васил И. Поради изтекла давност наказателното производство е прекратено. Мъжът е оправдан и по други две обвинения.

Близките на загиналия Васил И. са поискали 50 000 лева кръвнина, но съдът е признал граждански иск само в размер на 20 000 лева.

Енчо нямал право да управлява мотокар, нарушил закона за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при работа с електрокари и мотокари – управлявал мотокара с вдигната кофа, не избрал начина за извършване на разтоварване на чувалите с въглища така, че да осигури предотвратяване риска за безопасността и здравето на Васил И. чрез спазване на необходимото разстояние за безопасност между мотокара от ремаркето, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта му.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.