Франция парад

Група френски военни подкрепиха пенсионираните генерали, които заплашиха с гражданска война

Френският седмичник Valeurs actuelles публикува съобщение от група  френски военни на действителна служба, които подкрепиха Отвореното писмо, подписано от 20 пенсионирани генерали до властите на републиката. Текстът на съобщението и предговора към него бяха публикувани на уебсайта на изданието тази неделя.

Авторите на това писмо, чиито имена не са посочени, осъждат реакцията на френските власти на апела на пенсионираните генерали, които са декларирали риска от гражданска война в страната във връзка със заплахата от ислямисти и банди от предградията, населени предимно с мигранти. „С тях се отнесоха като с бунтовници, когато единственият им грях е любовта им към родината“, се казва в писмото. Текстът на съобщението подчертава, че наскоро авторите му са тръгнали по пътя на професионалните военни, но не могат да мълчат. "Виждаме насилие в нашите градове и села <…> Виждаме, че омразата към Франция и нейната история се превръщат в норма"– обръщат внимание те. Според тях „във Франция вече тлее гражданска война…Предприемете действия <…> Става въпрос за оцеляването на нашата и вашата страна“, призовават те.

Първата колективна жалба, подписана от 20 генерали от запаса, също беше публикувана от Valeurs actuelles през април тази година. Авторите заявяват, че искат да "защитят патриотизма" на фона на разпространението на "антиколониална реторика", която уж рискува да "разтвори традициите, културата и историята" на Франция.

В писмото се говори и за заплахата от гражданска война, която може да доведе до повишено напрежение и разделение в обществото на фона на нарастващото насилие и появата на територии, "където законите на републиката не се прилагат".

Началникът на щаба на френските въоръжени сили генерал Франсоа Лекуентр, в интервю за изданието Le Parisien, заплаши авторите на новото отворено писмо със санкции.