телефонна измама пари

Асеновградчанка изкарала 700 000 лв. с екскурзии менте

Асеновградчанка успя да изкара над 700 000 лева чрез мощна измамна схема, свързана с екзотични екскурзии, в която са "изгорели" и мераклии да пътуват от Лом, научи BulNews. Измамницата дори направила съучастници свои клиенти, които пък набирали други желаещи за емоции на хиляди километри от България.

Жената била служителка на туристическа агенция, но я уволнили заради злоупотреби. Въпреки това тя решила да изкара пари на чужд гръб и през ноември 2016 година вкарала схемата в действие. Продължила да се представя като служител на туристическа агенция и предлагала екскурзии на ниски цени до различни дестинации – Дубай, Маракеш, Малдиви, остров Бали, Занзибар, Пунта Кана, Москва, Япония и други, пише "Марица". Намирала желаещи да се запишат за екскурзии от познати, приятели и предишни клиенти на агенцията, в която работила. На познатите казвала да предлагат нейните оферти и да събират пари от други желаещи. Дори ги изкушавала с бонуси – при събирането на определен брой потенциални екскурзианти, обещавала на своите познати почивката да им излезе безплатно.

На въпрос от клиенти защо са толкова ниски цените на пътуванията, жената от Асеновград обяснявала, че това се дължи на закупени от нея пакети за екскурзии за големи търговски дружества и държавни учреждения, включително и големи фармацевтични компании, които впоследствие отказали да пътуват. Те щели да заемат техните места и да се чувстват привилегировани и избрани.

Постепенно, освен чрез предлагане на екскурзии, измамницата решила да си набавя средства и като мотивира различни хора да ѝ предоставят заем или да инвестират в „бизнеса ѝ“. Схемата на асеновградчанката е действала до края на април 2019 г. Според събраната информация тя е измамила десетки в близо 20 града, в това число жители на Пловдив, Асеновград, Първомай, Карлово, Клисура, Пазарджик, София, Варна, Бургас, Провадия, Пирдоп, Септември, Лом, Благоевград, Ихтиман, Русе, Пещера, Дулово и други.

Асеновградчанката ще бъде изправена пред съда на 14 май. Тогава ще се проведе разпоредителното заседание, на което ще стане ясно дали ще признае вина и как ще протече делото. Призовани са около 90 измамени лица.