мулета

Финансови мулета използват фалшиви български паспорти за пране на пари

Пътуващи финансови мулета използват фалшиви български паспорти за пране на пари от интернет измами. Норвежки бизнесмен е бил измамен с банков превод за близо 8 милиона лева към куха фирма, регистрирана в България. Оказва се, че подобни измами не са прецедент. От ГДБОП успешно са блокирали над два милиона евро, преведени от компания от Нидерландия отново към сметка в България. В подобен капан всяка седмица попадат поне по две-три български фирми, сочи БНТ.

Макар и далеч от България, северноафрикански престъпни групи успяват да източат сметките и на родни бизнесмени. Разследвания на ГДБОП показват, че измамниците проследят кореспонденцията между фирмите и техните контрагенти в чужбина – когато дойде момент за плащане те изпращат фалшив имейл с нов IBAN – за целта разчитат на два сценария. "Предвид ситуацията с коронавируса или предвид това, че се проверява банковата сметка, регулярната, се изисква от българската фирма да изпрати на уж дъщерна фирма в друга държава. По този начин българският бизнес се ощетява с десетки хиляди лева ежеседмично", заяви комисар Владимир Димитров, началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

Информационната сигурност най-често се пробива чрез фишинг имейли или пък чрез пиратски софтуер. "Когато нашият имейл е попаднал в хакерска атака, те могат да манипулират данните до такава степен, че буквално на другия ден може да се събудим и собственикът на моята фирма да е съвсем друго лице и моите лични данни да са затрити", заяви Атанас Мишекопаранов, специалист по поддръжка на компютърни системи.

При последния случай фирма превежда 42 000 евро към куха сметка в чужбина. От ГДБОП успяват да блокират парите преди да изчезнат с помощта на партньорски служби и бързата реакция на собственика. В подобен капан попада и нидерландска компания, която е подведена да изпрати в българска банка над два милиона евро. За да вземат парите хакерите използват услугите на международни престъпни групи, които се занимават само с пране на пари. Тяхната роля е да намерят финансови мулета. "Суми от един-два милиона евро обикновено в рамките до два – три дни се нареждат чрез онлайн банкирането на банката на 10-15 различни транша към различни дестинации. Организираната престъпна група, която ще им изпере парите, им взима такса от около 30 – 40, а често и 50% от цялата сума", заяви комисар Владимир Димитров.

Използват се така наречените "пътуващи мулета" – тяхната задача е да обикалят Европа и да избират държави, където лесно могат да се откриват сметки. Макар да става въпрос за хора от различни националности оказва се, че масово в схемите се използват фалшиви български паспорти. С един паспорт се откриват няколко сметки, след това мулетата се местят в друга държава. "Част от тях са истински български паспорти, но втората страница е преправена. Имената са на дете на две години от региона на Варна, например, но е подменено ЕГН-то на истинския държател на паспорта, така че да отговаря възрастово на снимката от чуждия гражданин", заяви комисар Владимир Димитров.

В схемите са установени и българи, които доброволно са предоставяли личните си данни за суми между 200 и 500 лв.