съд пазарджик

Наложиха запор на банкова сметка в Португалия по разследване за фишинг измама

По искане на Окръжна прокуратура-Пазарджик, Окръжен съд-Пазарджик  е наложил обезпечителна мярка – запор на банкова сметка в Република Португалия, на основание Регламент „Европейски съюз 2018/1805 на Европейския парламент и на Съвета от 14 ноември 2018 г., във връзка с чл. 19 от Закона за признаване, изпълнение и постановяване на актове за обезпечаване на имущество.

Обезпечителната мярка е наложена във връзка с разследване на Окръжна прокуратура-Пазарджик за фишинг измама, извършена спрямо български гражданин. Досъдебното производство  е образувано за това, че на 3 септември 2020 г., в немаловажен случай, е осъществен достъп до информационна система на немско дружество чрез разбиване на защитата на електронната поща и от името на немската фирма е изпратен имейл на българската фирма със седалище в с. Драгиново, обл. Пазарджик – престъпление по чл. 319а, ал. 1 от Наказателния кодекс. Действия по разследването се водят и за това, че на същата дата и място с цел да бъде набавена за себе си или другиго имотна облага, е въведен в заблуждение български гражданин, представител на фирмата в с. Драгиново, обл. Пазарджик, и с това е причинена имотна вреда на дружеството в големи размери – 58 500 евро – престъпление по чл. 210, ал. 1 т. 5 във вр. чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс. 

По досъдебното производство е установено, че представител на фирма със седалище в с. Драгиново, обл. Пазарджик, се свързал с немско дружество, като се договорили за закупуване на ремарке с шаси. Машината струвала 58 500 евро и след превеждане на сумата по банкова сметка на немската фирма, трябвало да бъде доставена в България.

На 3 септември 2020 г., от чуждата фирма изпратили мейл на българската, в която посочили банковата сметка в Германия, по която да бъдат преведени парите, както и фактура. Няколко минути след това на мейл адреса на българското дружеството било получено второ писмо от същата електронна поща. В него пишело, че  банковата сметка в Германия е „хакната“ и следвало парите да бъдат преведени по посочена сметка в Португалия. От българската фирма превели сумата от 58 500 евро. След това представител на дружеството се обадил във фирмата в Германия за потвърждаване на превода, вследствие на което разбрал, че немците нямали сметка в посочената банка в Португалия.  Бил е подаден сигнал в прокуратурата и е образувано досъдебно производство.

Активните действия по разследването продължават. Установен е титуляря на банковата сметка в Португалия, като към настоящия момент се установява и неговото местонахождение.