съд видин

Съдят мъж за трафик на хероин с цел разпространение

На 9 август 2020 г., в района на ГКПП Видин, служители в Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ спрели за проверка излизащ от страната лек автомобил. При проведен разговор с водача на превозното средство – 65-годишния С.В., той обяснил, че пътува по работа за Чехия. МПС било съпроводено за извършване на щателна митническа проверка.

При отстраняване на оригиналните пластмасови кори и изолацията, покриваща пода, във фабричните кухини пред шофьорската и пасажерските седалки, били открити 2 тайника. Те представлявали метални кутии с правоъгълна форма, облицовани с оловна ламарина и изрязани капаци. Попитан за тях, водачът отговорил, че превозва „трева“. Обяснил на митническите служители, че това му е казано от Стефан, който го е наел за тази цел.

При отварянето на тайниците били установени 33 пакета с правоъгълна форма, обвити с прозрачно тиксо, съдържащи пресовано бежово прахообразно вещество. Извършеният полеви наркотест реагирал на хероин. Общото тегло на дрогата е 16.12258 килограма. Според заключението на изготвената физикохимична експертиза, съдържанието на активния компонент диацетилморфин в откритото вещество е от 5,12% до 82,38%. Общата стойност на дрогата възлиза на сумата от 826 225,70 лева.

По случая е било образувано досъдебно производство под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин. Водачът на автомобила е бил привлечен в качеството на обвиняем за незаконно държане на високорисково наркотично вещество с цел разпространение и контрабанда. От справка за пътуване на обвиняемия С.В. е видно, че за периода 1 януари 2020 г. – 9 август 2020 г. той има регистрирани 7 влизания и излизания от страната през различни ГКПП.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.