Запушена уста

При ГЕРБ България се срина до 112 място в света по свобода на медиите

България слезе още място надолу в класацията за свобода на медиите на международната организация "Репортери без граници". Страната ни вече е на 112-о място сред 180 държави. На европейската карта България е единствената, която е означена в червено. На първите три места в класацията са Норвегия, Финландия и Швеция. България е в групата на Бразилия (111-о място) и Индонезия (113-о).

"Медийна свобода в капан" се нарича частта за България в доклада на "Репортери без граници". "Малкото критични журналисти са постоянно подлагани не само на клеветнически кампании и тормоз от страна на държавата, но и на сплашване и насилие. Ситуацията с медиите е много тревожна, защото никой не проявява интерес към разследването или осъждането на насилието над журналисти. През септември 2020 г. журналистът на свободна практика Димитър Кенаров бе бит и задържан от полицията."

Във връзка с неговия случай председателката на АЕЖ – България Ирина Недева отбелязва, че сме свидетели на емблематично съвпадение – докладът на “Репортери без граници” излиза в деня, в който най-после започва делото за задържането и полицейското насилие над журналиста Димитър Кенаров. "Усърдието, с което институциите прикриваха случилото се, е показателно за отношението към журналистите и свободата на словото в България”, подчертава  Недева.

В доклада на "Репортери без граници" се дават и други примери за насилие над журналисти: "През март миналата година маскирани биха разследващия репортер Слави Ангелов пред дома му. Друг разследващ журналист Николай Стайков получи смъртни заплахи през юни 2020 г., след като пусна документален филм за корупция на високо ниво в съдебната система. Журналистите често са призовавани и разпитвани от полицията за своята работа, докато политиците и олигарсите поддържат отношения, белязани от корупция и конфликти на интереси, с проправителствените медии. Делян Пеевски, олигархът, който беше най-прословутото въплъщение на това недопустимо състояние на нещата, продаде своите медии, но влиянието му върху медиите продължава да бъде проблематично. Правителството разпределя европейско и друго публично финансиране за медии в пълна липса на прозрачност и това насърчава медиите, които получават такова финансиране да се отнасят благосклонно към властта. В същото време съдебният тормоз над независими медии, като Биволъ и групата „Икономедиа“,  представлява постоянна заплаха за свободата на печата. През юни 2020 г. един от собствениците на „Икономедиа“ Иво Прокопиев най-после беше оправдан  по обвинения, които изглежда са били политически мотивирани."

"Репортери без граници" констатират, че журналистите често са призовавани и разпитвани от полицията заради работата си, а политици и олигарси поддържат отношения, белязани с корупция и конфликти на интереси в проправителствените медии.

Делян Пеевски, олигархът, който беше въплъщението на това изкривено състояние, продаде своите издания, но влиянието му върху медиите продължава да бъде проблематично, отбелязват Репортери без граници. И напомнят, че правителството разпределя евросредствата и публично финансиране за медии с пълна липса на прозрачност, което насърчава получателите на тези облаги да са благосклонни към правителството.

В доклада като заплаха за печата се отбелязва и съдебният тормоз над независими медии, като "Биволъ" и групата "Икономедиа". Припомня се и оправдателната присъда на един от собствениците на "Икономедиа" – Иво Прокопиев. През юни 2020 г. той бе оправдан по обвинения, които изглежда са били политически мотивирани, пише в доклада.