ВАС

Правителството е отнело незаконно оръжейния лиценз на Гебрев, реши състав на ВАС

През 2017 г. правителство е отнело незаконно лиценза на оръжейното предприятие ЕМКО на бизнесмена Емилиян Гебрев, става ясно от решението на Върховния административен съд, стигнали до медиите.

Линензът на ЕМКО е отнет с решение на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет от 25 юли 2017 г. Точката за лиценза е внесена като допълнителна от икономическия министър Емил Караниколов, който още тогава е подозиран като близък до ДПС и бившия депутат Делян Пеевски. Членовете на междуведомствения съвет се запознават с информацията за ЕМКО и решават да прекратят лиценза и разрешителните за внос и износ на оръжейна продукция.

Преди това на трите производствени площадки на ЕМКО е извършена щателна проверка от полицията. Тя установява нарушения в противопожарната безопасност. В едната база на дружеството са открити общо 104 метални контейнери за боеприпаси, които са били разположени до портала на обекта, а не в склад за съхранение. Съдебното решение не коментира факта, че контейнерите са били празни. През това време производствени помещения е съхранявана малка част от продукцията, вместо в складовете, което също е вписано като нарушение. Проверяващите се хващат и за това, че разстоянията между част от фигурите с боеприпаси и стените са били по-малко от 60 см, Това също е вписано като нарушение. В базата на ЕМКО в Монтана е установено, че 9 гаубици били нарязани за скрап в съседен пункт за изкупуване на метали, но това все още не било отразено в електронния регистър, сочи Дунав мост.

В крайна сметка междуведомственият съвет отнема разрешителните на ЕМКО, защото предприятието не отговаря на изискването за "надеждност". За всеки случай това решение е потвърдено на още едно заседание на междуведомствения съвет, а след това и от Министерския съвет. Така ЕМКО се оказва без лиценз, с блокирана продукция и в невъзможност да изпълни три договора за доставка на продукция за Индия.

Четири години по-късно от решението на ВАС се разбира, че основанията за отнемането на лиценза за "надеждност" са абсурдни. По смисъла на закона "надеждността" няма нищо общо с това кой къде е нарязал няколко гаубици за скрап, а за това дали хората, които се занимават с този бизнес, представляват заплаха за националната сигурност или са осъждани. Върховният съд установява, че правителството отнема лиценза на Гебрев, без да мотивира проблеми с "надеждността". Това може да означава две неща: че правителствените експерти нямат никакво понятие как да прилагат основния си закон или умишлено са блокирали бизнеса на ЕМКО с ясното съзнание, че извършват нарушение на закона.

ВАС в крайна сметка обаче отхвърля жалбата на ЕМКО. Причината е елементарна – дружеството атакувало само първото решение на междуведомствения съвет за отнемане на лиценза. ЕМКО е трябвало да атакува и второто решение, взето е взето на заседание шест дни по-късно. То е в същия смисъл, но ЕМКО не го обжалва и в крайна сметка то остава в сила. Това ще попречи на дружеството да съди държавата за причинените вреди.