спецсъд

Апелативният спецсъд потвърди мерките за неотклонение на обвинените за участие в група за измами с финансови средства и пране на пари

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определените от СНС на 29.03.2021 г. мерки за неотклонение на шестимата обвинени за участие в организирана престъпна група за измами чрез търговия с финансови средства и изпиране на пари. Привлечените към наказателна отговорност като ръководители на групата – Й.М. и К.Д, както и сочената за счетоводител на престъпното сдружение М.Г., остават с най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража", а другите трима обвинени С.Ц., Й.А. и Ф.Н. – с „домашен арест“.

Съдът прие представените от прокуратурата 11 тома с нови доказателства по досъдебното производство. Потвърдена бе тезата на обвинението, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъпленията, за които са привлечени към наказателна отговорност. Съдът отчете високата обществена опасност на инкриминираните деяния, наличието на реална опасност от унищожаване на доказателства, ако обвинените са на свобода, както и факта, че свидетели по делото вече са били заплашвани.

Шестимата обвинени бяха задържани на 26.03.2021 г. при специализирана полицейска операция на служители от ГДБОП-МВР и ДАНС в София и Монтана, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура.

В офиси и жилища, ползвани от тях, бяха намерени и иззети документи, мобилни телефони и сим карти, устройство за заглушаване на мобилни сигнали, както и други доказателства за престъпната дейност. Разследването установи, че групата е действала от януари 2017 г. Без да са лицензирани за подобна дейност, нейни членове се представяли за инвестиционни посредници на дружества, занимаващи се с инвестиции и търговия с ценни книжа на международни борси. Въвеждали в заблуждение български и чужди граждани, че могат да реализират големи печалби, ако инвестират в покупка на акции на световно известни компании. „Инвестираните“ средства попадали в контролирани от групата дружества, откъдето чрез поредица транзакции – в сметки на участниците.

Определението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване