контрабанда злато

67 кг златни и сребърни накити откриха на Капитан Андреево

Близо 67 кг златни и сребърни накити откриха митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ и ТД „Южна морска“ при проверки на МП Капитан Андреево през първите три месеца на годината. Най-големите количества изделия от благородни метали са открити в тайници на три автобуса.

При един от случаите в автобус, пътуващ по редовната линия от Турция през България за Румъния, са открити 264 златни и сребърни накити с жълт цвят с общо тегло 4837.7 на стойност 55 833 лева. На 25.03.2021 г., един час преди полунощ, митническите служители селектират автобуса зa прoлъчвaнe c рeнтгeнoвa aпaрaтурa, при кoятo ca зaбeлязaни зoни c пoдoзритeлнa плътнocт в предната част на превозното средство. При пocлeдвaлaтa физичecкa прoвeркa митничecкитe cлужили уcтaнoвявaт, чe в тайник са укрити пакети, cъдържaщи  изделия от жълт метал – пръстени, колиета, медальони, синджири, обици, гривни. Cпoрeд eкcпeртизaтa нa вeщoтo лицe  445.70 грама от изделията са от 14 каратово злато, а 4392 грама са от сребро с жълт цвят. В тайника са открити и 280 кутии /5 600 къса/ цигари без български акцизен бандерол. Установено е, че тютюневите изделия и бижутата са на единия от пътниците с инициали Е.К. – румънски гражданин.

Само ден след това митническите служители откриват 7 977 грама златни изделия на стойност 606 252 лева в тайник на друг автобус, влизащ в страната на 26 март 2021 г. от Турция и пътуващ за Северна Македония. Накитите са били укрити от шофьора, който е с двойно гражданство – българско и турско. От началото на годината до момента това е най-голямото количество златни изделия, които са открити на МП Капитан Андреево.

През февруари е открито и най-голямото количество сребърни изделия – 47.160 кг на стойност 235 800 лeвa. Укритието на 88 пакета, cъдържaщи  изделия от бял и жълт метал – пръстени, колиета, медальони, синджири, обеци, гривни, закопчалки и гривни с черен и червен конец с орнамент, е отново в тайник в автобус, пътуващ по редовната линия от Турция през България за Сърбия.

По случаите са образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под наблюдението на Окръжна прокуратура Хасково. С постановление на наблюдаващите прокурори на обвиняемите, единият пътник и двамата шофьори на автобуси, е наложена мярка парична гаранция и забрана да напускат пределите на Република България.