арест

Бившият престолонаследник на Йордания е под домашен арест

Бившият престолонаследник на Йордания Хамза бен Хюсеин съобщи, че е поставен под домашен арест. Във видео, публикувано от британската BBC, принцът, който е полубрат на крал Абдула, обвинява лидерите на страната в некомпетентност, корупция и злоупотреби.  Изказването му идва дни след като редица високопоставени фигури бяха задържани по причини, свързани със сигурността. 

По-рано военните отрекоха принц Хамза да е под домашен арест, но заявиха, че му е било наредено да спре с дейностите, които могат да бъдат използвани срещу "сигурността и стабилността" на страната.  Принцът отрича да е направил нещо нередно и заявява, че не е част от каквато и да било конспирация.

Йорданската агенция Петра съобщава, че е бил задържан и Шериф Хасан бен Заид – член на кралското семейство и бившият съветник на краля и министър на финансите Басем Абдала. Телевизия "Ал-Маядин" от своя страна информира за разкриването на заговор за отстраняването на краля от власт, като, според медията, са били арестувани около 20 високопоставени военни и членове на племена.