посиди

Бившият шеф на ББР Мавродиев с вила край екзотичното Посиди на Касандра

Финансовият консултант и бивш шеф на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев си купува къща в село Посиди, намиращо се на първия ръкав на Халкидики Касандра. Мястото е известно с пясъчната си коса, която се вдава навътре в морето и мени формата според теченията. Селцето, намиращо се на стотина километра от Солун и на на 70 км от регионалната столица Полигирос е желано място за летуване, морето е чисто, пясъкът е бял и фин, а заради местоположението слънцето залязва много късно.

Покупката на Мавродиев бе "осветена" от записа, тиражиран в края на седмицата от БОЕЦ. Записан е разговор между Стоян Мавродиев и бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, като от него става ясно близката връзка между бившия банкер и настоящия /все още/ депутат от ДПС Делян Пеевски, наричан от разговарящите "Шиши".

От записа става ясно, че за имота Мавродиев плаща от кипърска фирма 400 000 евро по банков път, а 200 000 евро трябва да даде кеш. Ламбовски настоява да получи всичко в момента на сделката и парите да са в Гърция при подписването. Става известно, че кешът трябва да бъде пренесен през граница и Мавродиев се притеснява да не ги хванат при пренасянето. В разговора става ясно, че за правното обезпечаване на сделката Мавродиев  разчита на някой си Андон /Дони/, "за да мениджира процеса, да не се занимава шофьора, той все пак си е юрист, финансист". Както Ламбовски, така и въпросният финансист Дони се намира на почивка на първия ръкав на Халкидики Касандра, уточнява Мавродиев.

Първоначалната цена на вилата, обект на сделката, е била 850 000 евро, но Ламбовски е направил отстъпка за бившия чанкер, става ясно от записа. Къщата очевидно е върху голям парцел, видно от цената й. За сравнение в сайта www.superimoti.bg се предлага нова къща в Посиди, с площ от 170 кв.м., на два етажа, луксозно обзаведена, върху парцел от 3 900 кв.м., на цена от 390 000 евро. 

Очевидно за сделката Мавродиев е спастрил пари от банкерските си закуски. Той напусна ББР по заповед на премиера Бойко Борисов, с когото както става ясно от записа, е бил в прекрасни отношения. Подобно топла дружба Мавродиев имал и с Шиши, който веднъж му заявил, че няма да допусне никакви предсрочни избори.

От април 2020 г., когато изхвърча от банката, Мавродиев разработва новата си консултанска фирма "Дженезис адвайзори сървисис". Предметът на дейността на компанията е: комплексно обслужване в сферата на корпоративни финанси, сливания и придобивания на предприятия, преструктуриране на компании, проучване, подготовка на документи и оказване на съдействие за реализация на местни, регионални и международни инвестиционни проекти, оценка и управление на предприятия и активи, изготвяне на бизнес анализи, маркетингови проучвания и изготвяне на бизнес планове и икономически обосновки, консултации при финансиране и рефинансиране на проекти, концесии, финансово планиране и планиране на разходите, мениджмънт на финансови активи, управление на инвестиции, консултации по управление на дългове и задължения.