Европейският съд по правата на човека в Страсбург ЕСПЧ

За година България е осъдена в Страсбург да плати 330 213 евро обезщетения

През 2020 г. България е била осъдена да плати 330 213 евро обезщетения по дела в ЕСПЧ – Страсбург. Това показва докладът на Европейския съд по правата на човека за наблюдението върху изпълнението на решенията за 2020 г. За сравнение, година по-рано държавата е осъдена за близо 422 000 евро, пише вестник Сега. За 2020 г. рекордьор е Румъния с 37 455 775 евро, което е 8,5 пъти повече от присъденото срещу нея през 2019 г. При Русия например, която традиционно е сред първенците по дела в Страсбург, сумите за 2019 г. и 2020 г. са съответно 28 547 005 евро и 11 458 094 евро.

През м.г. срещу България са влезли в сила решенията по 34 дела, чието изпълнение сега се наблюдава от Комитета на министрите на Съвета на Европа. В тази категория страната ни е на водещи позиции. Повече влезли в сила решения има само срещу Русия – 218, Турция – 103, Украйна – 84, Румъния – 78, Унгария – 61, Азербайджан – 51. 

Комитетът на министрите наблюдава изпълнението на 166 дела, по които България е осъдена. За 2020 г. за страната за отчетени и 38 казуса, по които наблюдението на Страсбург е приключило.

Едно от делата, заради което България е под наблюдение от Комитета на министрите е "Колеви". Още през 2009 г. то очерта проблема с липсата на гаранции, че главният прокурор, или приближените му, може да бъдат разследвани независимо, тъй като всички прокурори са подчинени на главния и кариерното им развитие зависи от него. Властите бяха призовани да гарантират, че прокуратурата, членовете на Висшия съдебен съвет и главният прокурор не играят решаваща роля при назначаването, отчетността или кариерата на който и да е прокурор или следовател, отговорен за разследване на главен прокурор или високопоставени служители, припомня докладът.

Управляващите твърдят, че са отстранили този проблем със създаването на фигурата на специален прокурор, който ще работи единствено за разследва главния и заместниците му. Президентът Румен Радев оспори пред Конституционния съд промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които бе създадена тази странна фигура. Мотивите му са, че няма гаранции срещу злоупотреби, нарушава се равенството пред закона, а спецсъдът, който ще се занимава с делата срещу главния, става извънреден.

Делата в Страсбург отнемат по няколко години. Затова все още например излизат решения по казуси, свързани с бившия втори човек в ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. Тепърва обаче данъкоплатците ще трябва да плащат и за новите "герои" в системата. Така, например, заради думи на главния прокурор Иван Гешев в последните месеци бяха заведени две дела в ЕСПЧ. Едното е заради негови думи по адрес на отказал се от обясненията си подсъдим, че "така правят всички подсъдими, така правят и циганите, включително по делата".

Изказвания на Гешев са цитирани и в жалбата на Ветко и Маринела Арабаджиеви до съда в Страсбург. Те се оплакват от нечовешко и унизително третиране, погазена презумпция за невинност и задържане извън разумните срокове.