темида

Военно-апелативният съд решава за ареста на руските шпиони

Софийският военно-апелативен съд ще решава днес дали петима от шестимата обвинени за шпионаж в полза на Русия да останат в ареста. Те обжалват задържането си под стража, което първоинстанционният военно-окръжен съд им наложи след 23-часов съдебен маратон. За шестия от групата за шпионаж прокуратурата не поиска задържане под стража, след като той направил пълни самопризнания, сочи БНР.

Два съдебни състава си поделиха петимата обвиняеми, а в петте отделни съдебни производства се явиха петима обвинителите, включително и командировани от други прокуратури. В ранните часове на понеделник наложиха постоянен арест за „резидента“ Иван Илиев, бивш шеф във военното разузнаване, съпругата му с българско и руско гражданство,  зам.-шефа на дирекцията за бюджета и разходите във Военното министерство полковник Петър Петров, началника на класифицираната регистратура в парламента Любомир Медаров и един действащ служител на Министерството на отбраната.

Адвокатите на задържааните обжалват законосъобразността на първоинстанционните решения и искат отмяната им от военно- апелативните съдии.

Часове след приключване на последната мярка за неотклонение в понеделник, прокуратурата обяви, че е събрала данни, че двамата руски дипломати са извършвали разузнавателна дейност у нас. Според неофициална информация това са получателите на секретната информация, която, според службите и прокуратурата – срещу заплащане са изнасяли от работните си места участниците в групата за шпионаж в полза на Москва.