РЦБ

РЦБ отне лиценза на банка Мегаполис

Банката на Русия отне днес банковия лиценз на трезора Мегаполис от град Чебоксари – столица на автономна република Чувашия. Финансовата институция е член на системата за гарантиране на влоговете в Русия, става ясно от прессъобщение на регулатора. Според Централната банка, трезорът "Мегаполис" е нарушил руското банково законодателство, заради което многократно ся му били налагани различни надзорни мерки през изтеклата година, включително и ограничения върху привличането на средства от вложителите, както и покупка и продажба на валута в брой от – и на, физически лица.

Освен това кредитната институция е подценила размера на заделените резерви и е надценила стойността на притежаваното от нея недвижимо имущество с цел да подобри изкуствено финансовите си резултати и така да скрие реалното си финансово състояние. Според резултатите от надзорните мерки, извършени от Централната банка, при закупуване на чуждестранна валута са били установени множество факти за неотразяване от страна на Мегаполис на такива транзакции в счетоводството.

Банката на Русия ще изпрати на правоприлагащите органи цялата информация за операциите, извършени от кредитната институция, които имат признаци на състав на престъпления, се казва още в съобщението. В трезора е назначена временна администрация от Банката на Русия, която ще работи до назначаването там на синдик или ликвидатор.

По отношение на размера на активите си, Мегаполис – към 1 март таази година, се е намирала на 234-то място в банковата система на Руската федерация.