ООН хвана наши снаряди в Либия, властите укриват информация за нарушаване на ембаргото

Снаряди 120 мм. произведени от “Арсенал” са засечени в Либия от експерти на ООН в края на 2020 г. – пише в доклад представен пред Съвета за сигурност на международната организация. Експортът на оръжия за Либия е забранен и трансферът на тези боеприпаси нарушава резолюция 1970 на ООН. Още през октомври 2020 г. експертите са потърсили  информация от българските власти, които обаче мълчат, пише Биволъ. Информация за съдържанието на този доклад беше разкрита от Ню Йорк Таймс преди месец, като акцентът беше върху доставките организирани от Ерик Принс, приближен на Доналд Тръмп.  Той ръководи частната военна компания “Блекуотър уърлдуайд”, която е снабдявала с оръжия армията на Хафтар. В публикацията се цитира и българска следа.

Биволъ видя страниците от доклада, в които се описва българския принос за нарушаване на ембаргото. Става дума за лек боен самолет и снаряди 120 мм. производство на “Арсенал”.

 

Информацията за самолета не е нова. Още през 2017 г. стана ясно, че Ерик Принс е придобил в България самолет-бомбардировач T-Bird на компанията “ЛАСА инженеринг”. Новост са обаче българските снаряди, които са описани в анекс към доклада. Те са засечени за пръв път в Либия през октомври 2020 г. Според маркировката им снарядите са произведени през януари 2018 г., а на сандъците личи датата април 2017 г. Тези боеприпаси се виждат на уеб страницата на артилерийската част “Синове на лъвовете”, част от армията на официално признатото либийско Правителство на националното съгласие (GNA).

Този тип снаряди в България се произвеждат от “Арсенал” и от “Дунарит”. Биволъ се свърза със собственика на “Дунарит” Емилиян Гебрев, който отрече този модел да е произведен в неговата фабрика. От снимките всъщност става ясно, че точно този тип снаряди се произвеждат от “Арсенал”.

Свързахме се с Владимир Маринов, директор за Африка на експортната компания “Арсенал 2000” и му изпратихме следните въпроси: – Изнасяла ли е фирмата “Арсенал 2000″ оръжия за Либия и по-специално 120mm HE Mortar Bombs? – За кои държави са изнасяни снаряди 120mm HE Mortar Bombs произведени през януари 2018 г.? – Продавани ли са тези боеприпаси на трети лица, изнасящи оръжия и на кои? “Опасявам се, че няма как да цитирам и отговоря по-конкретно на въпроси като какво, кога, на кого и т.н., по простата причина, че това би било не само неетично, но и в разрез с конфиденциалния характер на работата ни и на взаимоотношенията ни с нашите контрагенти.” – отговори Маринов и ни насочи за отговори към държавната Междуведомствената комисия за експортен контрол.

Експертите на ООН пишат, че още през октомври 2019 г. са поискали от българските власти съдействие, за да бъде установена веригата на доставките за тези снаряди. С техния трансфер в Либия е нарушена резолюцията на ООН от 2011 г. Четири месеца по-късно когато докладът е представен на Съвета за сигурност, отговор от България не е бил наличен – пише в анекса към доклада.

Изпратихме въпроси и до Междуведомствената комисия за експортен контрол, по-конкретно до Наталия Граховска, директор на дирекция “Международно контролирана търговия и сигурност”. Въпросите включваха и запитвания кога е получено искането за съдействие от ООН, пратен ли е отговор и какъв е той. Отговор до редакционното приключване на материала не се получи.