Бившият председател на "Банкиа" Родриго Рато

В Испания искат над 60 години затвор за екс-шеф на МВФ за измами

Испанската прокуратура за корупция иска над 60 години затвор за бившия управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Родриго Рато по дело за укриване на имущество в чужбина. Това съобщи днес вестник El Mundo. Според него прокурорите са подготвили обвинителен акт, в който Рато е заподозрян в 11 престъпления срещу държавната хазна, както и в пране на пари, корупция в бизнеса, фалит, причинен от престъпна небрежност, и фалшифициране на документи.

Прокуратурата смята, че Рато притежава имущество от 1999 г., което е укрито от испанската данъчна служба. Със съдействието на различни компании бившият шеф на МВФ се е занимавал с финансови инвестиционни дейности, използвайки много банкови сметки, открити на Бахамите, Швейцария, Люксембург, Великобритания и Монако.

Според вестник El Pais се предполага, че Рато е могъл да извърши измама в размер на повече от 8,5 милиона евро. Прокуратурата поиска за него от 61 до 83 години затвор.

Родриго Рато беше заместник министър-председател на Испания (1996-2004), управляващ директор на МВФ (2004-2007) и президент на Bankia Bank (2010-2012). Преди това беше осъден на четири години и половина затвор за финансови измами. През февруари тази година Надзорният съд на наказанието постанови условно освобождаване на 72-годишния Рато.