кат

Резултати от полицейската операция в Бургаска област

Операцията е осъществена от служители на ОДМВР – Бургас и Районните управления в областта, под наблюдението на прокуратурата. В рамките на полицейските действия за противодействие на притежанието и разпространението на наркотици в районите около учебните заведения, са задържани десет мъже и три жени /на 22 и 26 години, две от които криминално проявени/. Образувани са пет бързи производства и шест преписки. Повдигнати са обвинения от Районна прокуратура – Бургас. Двама криминално проявени бургазлии /на 31 и 32 години/ и 26-годишна криминално проявена тяхна съгражданка са засечени в момент на производство на метамфетамин. Те са установени в апартамент в ж.к. «Меден Рудник». При извършеното претърсване са намерени и иззети различни предмети и прекурсори за производство на синтетичната дрога, както и електронна везна. Друг 34-годишен мъж от Айтос е задържан, след като при обиск от него са иззети няколко топчета и кутийка с бяло кристалообразно вещество / метамфетамин/.

При паралелни проверки за шофиране след употреба на наркотични вещества са установени общо 12 случая. Водачите са на възраст от 20 до 39 години, при извършените тестове е констатирано, че те са управлявали автомобилите си след употреба на наркотици – канабис, метамфетамин, амфетамин или кокаин. Двама от шофьорите са отказали тест за употреба на наркотици, санкционирани са с глоба в размер на 2 000 лв. и отнемане на свидетелството за правоуправление за срок от 2 години.

В хода на операцията служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас са извършвали контрол за спазване на изискванията за скоростен режим, съблюдаване на пътната маркировка от велосипедисти и пешеходци и отнемане предимството на пешеходци, пресичащи по пешеходни пътеки. На територията на областния град са констатирани 702 нарушения на скоростта. В четири от случаите превишената скорост е над 50 км./ч. – водачите ще бъдат санкционирани с лишаване от правоуправление и парична глоба, следваща законовите указания за надвишената скорост. Неправоспособните водачи са четирима. С глоба в размер на 30 лв. са санкционирани осем велосипедисти. Установени са две основните нарушения – управление на велосипед без оборудване и преминаване през зони за пешеходци без избутване на двуколесното превозно средство.

За преминаване на неуказаните за целта места за седмицата в Бургас са санкционирани 40 пешеходци, а за преминаване на червен светофарен сигнал – петима водачи.