юар кока

Тръгна процесът срещу нашенците, заловени в ЮАР за трафик на кока

Тримата българи, задържани в ЮАР с още седем души за трафик на кокаин на стойност 583 млн.ранда, бяха изправени пред съда във Фреденбург в четвъртък /4 март/.

Говорителят на прокуратурата в Кейптаун Ерик Нтабазалила заяви, че делото е отложено за 12 март поради липсата на преводачи. Според него задържаните са обвинени в притежание и трафик на наркотици. „Вероятно ще бъдат добавени още обвинения, тъй като разследванията продължават. Делото е отложено за 12 март, за да се осигури преводач. Четирима от обвиняемите говорят български, а шестима говорят бирмански", заяви Нтабазалила. По-късно бе изяснено, че българите са трима и един словенец.

„Имаше искане от защитата, че обвиняемите не трябва да бъде разпитвани в отсъствието на преводач, тъй като това би било в противоречие с техните конституционни права“, каза Нтабазалила.

Съдът е бил уведомен, че има български преводач, който е на разположение и е регистриран в системата. Проблемът е с преводачът от бирмански. Когато делото се върне в съда на 12 март, държавата ще трябва да информира съда, че двамата преводачи са осигурени за процеса.

Както е известно, съгражданите ни, един словенец и шестима граждани на Мианмар бяха заловени в понеделник при акция на полицията на ЮАР в залива Салданя,

на борда на риболовен кораб, боядисан в цветовете на българския трибагреник и плуващ под панамски флаг. В три отделения на кораба са открити 973 пакета с пресован кокаин

Говорителят на полицията в Салданя бригадир Потелва заяви, че акцията е била планирана. Те са имали информация, че риболовния кораб с дрогата ще пристигне и ще използва пристанището за разпределителна база, от която дрогата ще бъде прехвърлена и транспортирана към вътрешността на страната.

Националният комисар на южноафриканската полицейска служба генерал Кхейла Ситоле похвали полицията в Западен Кейп за операцията. Детективите от отдела за борба с организираната престъпност са ръководилиа мултидисциплинарен екип, включващ различни тактически звена.

Националният комисар похвали екипа, извършил операцията и ги насърчи да изградят силни доказателства, за да гарантират, че заподозрените ще получат тежки присъди. "Южна Африка не трябва да се използва като транзитен пункт или дестинация за незаконна търговия с наркотици. Ние носим отговорност да премахнем наркотиците от нашите улици. Това е огромен удар за организираната престъпност, свързана с наркотици", каза генерал Ситоле. Полицията в Западен Кейп продължава разследванията, които ще определят произхода и предназначението на пратката.

От кадри, предоставени от полицията, се вижда, че пакетите черни, с надпис „King Coca“, а наркотикът е опакован в торби с етикет Sport Ruixingda. Тези чанти могат да бъдат закупени онлайн и се рекламират като многофункционални.

Според службите в Кейптаун ако кокаинът е бил предназначен за вътрешна консумация, прекъсването на доставките, причинено от акцията, може да доведе до напрежение сред местните наркобанди.

Заливът Салданя е бпредпочитана дестинация за прехвърляне на трафикирана дрога. През август 2011 г. бе заловен 155 кг  кокаин на кораб от Бразилия.  През феврруари пък е бил открит 116 кг кокаин на малтийски товарен кораб.

През декември в медиите в ЮАР се появи информация, че кубинският наркобос Нелсън Пабло Йестер-Гаридо, който очевидно работи с картела на прочутия мафиот Пабло Ескобар е бил вкаран в затвора за пет години в САЩ. Той е пребивавал около две десетилетия в Южна Африка, където бе арестуван през април 2011 г., след като в Порт Елизабет беше открит кокаин на стойност около 400 млн.ранда. Според полицията дрогата е била от Парагвай и е била предназначена за Мозамбик.

Преди около две седмици в Кейптаун бяха арестувани шестима мъже, начело наркобоса Джером „Донки“ Буйсен. Срещу Буйсен и петте му съратнициса повдигнати  96 обвинения за търговия с наркотици от февруари 2013 г. до ноември 2017 година. Буйсен е обвинен и по второ дело – за убийството на международния мафиот Брайън Уайнщайн, известен като Стероидния крал, който беше убит в дома си в Констанция, Кейптаун на 18 август 2017 година. Очаква се тези случаи, свързани с Буйсен, да разкрият подробности за подземния свят в Кейптаун.