Антикорупционен фонд - награди 2020

Разследването за даренията на Пеевски – с „Червена линия“

Разследването на журналиста Венелина Попова от Стара Загора за даренията на депутата Делян Пеевски, правени на различни болници в борба с пандемията, бе едно от отличените с журналистическата награда „Червена линия“ в категорията „Регионална журналистика“. Тя се връчва за първи път от Антикорупционния фонд (АКФ) и наградените бяха обявени по време на онлайн церемония на фейсбук страницата на АКФ от председателя на журито – проф. Иво Драганов, преподавател в НБУ и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Денят за церемонията – 9 декември – е избран специално, тъй като на него се чества Международният ден за борба с корупцията. Номинациите на журналисти и разследвания са били събирани от АКФ в периода от 6 ноември до 5 декември 2020 година. До крайния срок са били получени 26 номинации на журналисти от 15 медии.

В отличената поредица от публикации Попова разкрива, че даренията, представени като лични – от името на депутата от ДПС, всъщност идват от акционерно дружество. Попова доказва, че в случая се натъкваме не само на заблуда на общественото мнение, но и на закононарушение, тъй като Делян Пеевски в качеството си на народен представител няма право да се разпорежда с финансов ресурс на търговско дружество, а само да притежава дялов капитал и да получава дивиденти. Без да коментира дали чрез даренията са изпирани пари, Попова настоява компетентните органи да направят проверка.

Получавайки наградата, Попова сподели оптимизма си, че има и млади хора, работещи като нея някога в радиото, да правят журналистически разследвания.

А останалите отличени бяха:

Николай Стоянов от в. „Капитал“ – за поредицата статии за съмнителния начин, по който се отпускат кредити от Българската банка за развитие (ББР). Включвайки се онлайн в церемонията, за да благодари за наградата, Стоянов отбеляза, че проблемите в ББР не свършват само с една поискана и подадена оставка и предстои да се свърши още работа и то не само журналистическа, тъй като става въпрос за солиден обществен интерес, измерващ се в стотици милиони.

Мартин Георгиев от в. „Сега“ – за поредица материали, посветени на съдебната система в България. Получавайки наградата, 24-годишният журналист благодари, че е в такава компания от изявени журналисти.

Наградата за млад журналист бе присъдена на Мариян Иванов от БНР – Бургас за това, че е проследил няколко случая на съмнителни корупционни практики в Бургас и региона.

За цялостен принос и присъствие в българското телевизионно пространство награда получи Канна Рачева от bTV.

Две специални награди – за журналистическа дързост и рефлекс – бяха присъдени на Николай Марченко от „Биволъ“ и на Полина Паунова от „Свободна Европа“.

В журито, определило наградените, са Ирина Недева (журналист в БНР и председател на Асоциацията на европейските журналисти), адвокат Александър Кашъмов (от Програма „Достъп до информация“), Николай Стайков (разследващ журналист и съосновател на АКФ) и директорът на АКФ – Бойко Станкушев.

По време на церемонията Станкушев многократно благодари на хората, подаващи сигнали за корупция, без които Антикорупционният фонд не би могъл да съществува. Той подчерта, че това са доблестни, смели и честни граждани, които въпреки че немалко пъти биват преследвани и заплашвани, проявяват нетърпимост към корупционните практики и се свързват с Фонда. Той отбеляза и че АКФ има възможност да помага с експертна и юридическа помощ на журналисти, преследвани от институциите именно заради това, че са дръзнали да осветят и публикуват случаи на тежка корупция.

Изразявайки възхищението си от работата на наградените, председателят на журито проф. Иво Драганов започна с цитат от Йосиф Хербст, че постоянно действащият парламент на една държава това е нейната журналистика. После мина през Виктор Франкъл, който казва, че "Светъте лошо място и ще стане още по-лошо, ако всеки не направи най-доброто, на което е способен".

Накрая завърши с Мигел де Унамуно, който в есето си за Дон Кихот пише: „Не ти си лудият, Дон Кихот, който взимаш вятърните мелници за зли чудовища, а всички ние се правим на луди, че не виждаме чудовищата, а вятърни мелници".

Накрая церемонията завърши с графичен разказ, посветен на днешния Международен ден за борба с корупцията, дело на илюстраторката Ралица Чобанова.