Адвокати плашат със стачка, блокират правосъдието

Адвокатска национална стачка може да блокира българското правосъдие. Обмисляме да се откажем да участваме във всички фази на съдебния процес. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия адвокат Людмил Рангелов, който е и заместник-председател на Висшия адвокатски съвет. „Аз бих се присъединил към една такава идея, защото тя ще върне в съзнанието на хората от институциите и на обществото важността на адвокатската професия. Не е възможно каквато и да било наказателна процедура да тече без участието на адвокат. Това е идея, която все повече набира поддръжници, но осъществяването й е невъзможно, защото сме 14 000 адвокати“, коментира юристът. „Ако приемем, че е възможен двуседмичен протест на всички адвокати, това ще е много сериозен знак и всички ще разберат, че без тях правосъдие не може да съществува. Изглежда обаче невероятно 14 000 души да мислят по един и същи начин“, добави той.

Oбединението на свободните адвокати се присъедини към искането на пет адвокатски колегии в страната, които искат оставката на главния прокурор Иван Гешев. Те обаче настояват и правосъдния министър Данаил Кирилов да си ходи. Поводът за искането е влизането на прокуратурата в президентството, обясни Рангелов. „От началото на своя мандат главния прокурор с публичните си изяви според Висшия адвокатски съвет системно нарушава презумцията за невиновност”, поясни той. „Границата, която не бива да се прекрачва, е достатъчно ясно очертана в една директива на Европейския парламент и Съветва на Европа, която е за това да бъде ограничено нарушаването на презумпцията за невиновност. Определени са и изисквания за публичното говорене на вината на определени лица“, заяви Рангелов.

„Намерени са някакви документи в кабинета на един от съветниците на президента, които той не трябвало да притежава. Някой каза ли дали това е престъпление? Притежание на копие от този или онзи документ престъпление ли е? Прословутите до смях чатове на Бобоков и Пламен Узунов, в които се пишат различни неща, какво престъпления са?“, попита той. „Информацията се поднася като внушение, че това са страхотни престъпления, засягащи националната сигурност, устоите на държавата и какво ли още не, а не е така“, подчерта юристът.

„Действията на прокуратурата са насочени към това да бъдат опозорявани определени хора на една фаза от разследването, където това е недопустимо да се случва и където лицата не са виновни“, добави той „Тази бруталност, с която представители на прокуратурата влязоха в президентството, тази демонстрация на сила, на права, няма как да бъде прието. Това е повода за протестите“, каза още адвокат Рангелов.

Междувременно председателят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов коментира, че е невъзможно да има адвокатска национална стачка, защото всеки има право на справедлив процес. „Има престъпления за които адвокатската защита е задължителна. Дори и при по-леките случаи, ако обвиняемият иска адвокат, сме длъжни да му осигурим. Винаги ще се намери защитник, защото адвокатите са като лекарите. Те трябва да защитават хората“, коментира той. „Не мога да възприема въпроса за призивите за оставката на Иван Гешев като актуален, защото не виждам причина за това, добави Иванов. „В едно свое изявление главният прокурор каза защо няма да подава оставка, а именно – защото си върши работата. Това не може да е повод за оставка“, категоричен бе той.

Запитан какво смята за влизането на прокурори в Президенството, той коментира: „Прокуратурата трябва да си върши работата така, както повелява законът. Не виждам нищо по-различно от това да се случва в тази ситуация. Напротив – колегите влязоха културно в сградата, свършиха си работата и излязоха“. „Бих се притеснил, ако всички хвалят прокуратурата. Това би означавало, че не си вършим работата както трябва. Тъй като сега всички ни критикуват, аз съм по-скоро спокоен. Това означава, че работим", каза още Евгени Иванов.