Варна ще внесе в съда иск заради скъсания водопровод

Варна ще заведе съдебен иск заради скъсания водопровод и изливането на фекални води във Варненския залив, обяви пред БНТ кметът на града Иван Портних. Той допълни, че Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е отпуснало средствата, необходими за аварийния ремонт. Изграждането на водопровода е започнало през 2009 г. от гръцка фирма с българо-датски надзор, коментира Портних. Съоръжението е пуснато в експлоатация през 2011 г., като е било в гаранция до края на миналата година. Започнала е и проверка от страна Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Портних обясни, че южното парче от тръбата вече е на сушата, предстои да бъде извадено и северното парче и да бъде снадена тръбата и вкопана под дъното на езерото. Има предположения, че това не е направено от изпълнителя, но това ще го установят органите, които правят проверката, уточни кметът. Припомняме, че за замърсяване на морето край Варна сигнализираха потребители в социалните мрежи, които от месеци разпространяват снимки на водата в залива. Преди дни изплува и мъртва риба във Варненското езеро.

Работата по ремонта на тръбата ще приключи до месец – месец и половина. Има готовност и за работа през нощта, увери кметът. По думите му има много спекулации по темата, но в годините са правени много инвестиции по отношение опазването водите на Черноморието. Той даде за пример ремонта на голямата градска пречиствателна станция, която също се влива в езерото.

"Всички органи, Басейнова дирекция, РЗИ – всички, които следят за чистотата на водите, контролират и ако има някакви отклонения от показателите, веднага ще информират. Това е Варненското езеро, което е свързано с тежките заводи на индустрията, на пристанищата, на корабостроителните и кораборемонтни заводи, Западна промишлена зона. Фактът с рибата се случва абсолютно всяка година, но това е езерото, не е морето – трябва да е ясно", каза Иван Портних.

Кметът ще поиска също да се направи проверка на водите, които се вливат в езерото.