Охранителни фирми поемат парковете, нямало да има полицай на всяка алея

Полицаи ще следят в парковете дали се спазват всички предписания на властите. Ако някой очаква, че ще има полицай на всяка алея, не е това идеята, каза в сутрешния блок на БНТ  главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Организацията е главно на кметове на общини, но той вече е дал указания на всички областните директори да оказват пълно съдействие. „В даден парк, който ще бъде отворен в часовия диапазон, се създава една организация откъде може да се влиза, откъде може да се излиза, на какво разстояние, каква е да посоката на движение, за да няма струпване. В повечето паркове ще има доброволци, ще има охранителни фирми и ще има полицаи, които евентуално ще им окажат съдействие при  конфликтна ситуация“, заяви Иванов.

Според главния секретар има задръствания по КПП-та, тъй като хората са безотговорни и продължават да пътуват, въпреки забраната. За петъчния ден МВР е събрало 35 000 декларации само на изходите на София. Всички ще бъдат проверявани.„От 17 717 проверени декларации в периода 17-14 април 788 човека са посочили като основание пътуване до работа, а нямат трудов договор. Отделно 159 също са посочили основание за работа, а са регистрирани в Бюрото по труда“, добави той. „Хората са безотговорни и продължават да пътуват. Аз бих пътувал само, ако ми е направен тест и той е отрицателен. Тогава бих рискувал да отида при мои близки или приятели“, допълни главният секретар на МВР.

До момента в МВР има 36 заразени служители с коронавирус, от които 10 излекувани, съобщи Ивайло Иванов. „Ще поискаме включване на армията, когато има много заразени служители на МВР и те нямат физическа възможност да изпълняват функциите си. Армията ни помага във всяко едно отношение“, каза главният секретар на МВР.

На въпроса дали няма опасност хората, които са останали без работа да започнат да крадат, той отговори, че който е бил престъпник, ще си остане такъв. „Следим тенденциите. Престъпността намалява. Не можем да прогнозираме какво ще се случи, но сме подготвени за такъв сценарий“, призна Иванов.