Ивайло Калфин

Законът за извънредното положение – повече хаос, отколкото решения

Бум на безработицата тепърва предстои. Тази позиция изрази пред БиТиВи бившият социален министър Ивайло Калфин. Трябва да сме готови, тъй като според него предстои безработица в огромни мащаби. Прогнозата му е, че все повече гурбетчии ще се връщат.

Към момента най-тежкият удар на кризата с коронавируса се поема от развлекателния бизнес и туризма, но тежкото за икономиката предстои. Не виждам подготовка за това, анализира Калфин действията на властта, според когото мерките не може да се отлагат.

Ако се изчаква, икономиката ще умре, според него. Отиваме от едната крайност в другата, трябва да има ясен план с какво разполага държавата, убеден е Ивайло Калфин. Наливането на пари сега означава по-малко загуби след това, категоричен е той.

Държавата не може да замени икономиката, но трябва да се намеси, по мнението му.

Оценката за извънредния закон на Ивайло Калфин е, че той ще предизвика повече хаос, отколкото да даде решения. Той се опасява, че ще се блокира икономиката. Законът ще се наложи да бъде променен още следващата седмица, по думите му и затова Калфин заподозря, че държавата не знае как да управлява кризата.

Държавата трябва да даде различни сценарии за действие при кризата, а в момента сме оставени на автопилот. Всеки ще плати за тази криза – и държавата, и бизнесът, и хората със спестяванията си, това е неизбежно, изтъкна Ивайло Калфин. Повечето държави обаче имат пакети за подпомагане на бизнеса и хората.