Депутатът Александър Симов: САЩ убиха надеждата с изплютото име на съдия вместо корумпиран политик

С изплютото име на съдия Андон Милталов вместо корумпиран политик САЩ убиха надеждата, че ще ни спасят от корупцията. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия депутатът от БСП Александър Симов. Оказа се, че и надеждата е измамна, добави той. „Името, което беше обявено от държавният секретар на САЩ, трябваше да го търся в Google. Нямах представа кой е той”, сподели депутатът.

„Хората очакваха името на някой човек, който всички подозират, че е свързан с корупция. За съдия Миталов тепърва трябва да научаваме какви са основанията за подобно посочване”, добави той. „В социалните мрежи се създаде едно усещане от начина, по който бе анонсирано, че САЩ ще обяви името на човек, който ще разтърси българското общество. Чух какви ли не версии – че ще посочат Делян Пеевски, Владислав Горанов. Някой предполагаха, че дори Бойко Борисов едва ли не ще бъде изобличен. Тази надежда, че американците ще свършат между нас тази антикорупционна битка е измамна“, коментира Симов. „Тежката работа се пада на нас. Разбирам защо хората разчитат някой друг да я свърши. Това е заради огромното недоверие в българските институции. Не може обаче да разчитаме на външна помощ“, добави той.

„Нагнетяването на очакванията и изплюването на името по никакъв начин не са съизмерими като усещания, защото хората очакваха името на човек, за който всички знаят или поне подозират, че е реално свързан с корупция, докато за съдия Миталов трябва тепърва да научаваме какви са основанията. Не знам той да е разследван за корупция“, заяви депутатът. „Американците използват този инструмент като геополитика, а ние очаквахме да се намесят в нашите вътрешни работи и да решат вместо нас големите ни проблеми с корупцията“, добави той.

Според него президентът е станал изразител на гласа на хората, които търсят промяна. „Не беше на хаос това, което президентът направи, сваляйки доверието си към правителството. Не смятам че целта му да е подпалва протести. Гласът на недоволните, които все повече не приемат това, което се случва в България, се нуждаеше от реален изразител“, коментира Симов.  „От една страна имаме медийни напомпвания и тупане в гърдите, че всичко в държавата е добре. Имало локални кризи, които управляващите ги преодолявали бързо и напрежение нямало. Това се случи, когато ГЕРБ спечелиха вота на недоверие в парламента. Няколко часа по-късно след това тупане в гърдите на площада пред парламента се събраха между 3 и 5 хиляди души, които имаха съвсем друго настроение спрямо това управление“, добави той.

„Протестът бе разноцветен, за да го сведем до една партия или кауза. Действията на президента не дойдоха от нищото. Има поредица от кризи, които влизаме. Има и атаки срещу президентството, преминаващи границите на нормалния разум като цялата сага със СРС-та, с питането на Конституционния съд за държавна измяна“, заяви народният представител. „БСП показва, че върши работата си като единствената опозиционна партия в този парламент. Когато дойде времето, тя ще покаже своята сила и дали е спечелила доверието на хората“, добави той. „Разговорите за президентска партия са резултат от вечната интрига в българското общество за разделяне хората, които са недоволни от управлението. Не виждам действия за правене на такава партия“, коментира Симов.

„Хората са недоволни и все повече от българите не могат да приемат това, което се случва. Идеята е не някой да ги води, да ги оглавява, да твърди, че той е начело, а всички, които искат промяна, заедно да намерят начин да я извоюват“, добави той. „Атаката срещу Радев дойде като логичен завърших на цяла серия от действия срещу президентската институция. Те минаха всякакви граници. Все сме виждали дивотии през този безкраен преход, но е върха ваденето на СРС-та, които не били СРС-та, с намесването дори на съпругата на президента, която не се ползва с имунитета му и спокойно може да има разследване“, подчерта Александър Симов.

Това е някаква много нечестоплътна медийна атака от страна на много сили, които са заинтересовани да няма алтернатива в тази държава, каза още той.