нзок отвън сграда

Лобистки закони и решения на частни болници източват финансите на касата, сочат от НЗОК

Заради лобистки текстове в закона здравната каса заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото същото за държавна и общинска, каза пред Дарик управителя на НЗОК Дечо Дечев. За една голяма част от частните болниците на касата беше забранено да иска финансови показатели. Тоест, държавните и общинските болници да дават отчети как са похарчили парите си, частните да не дават. Второто нещо, което направиха – извадиха частните болници от задължителните обществени поръчки, които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс- каза още Дечев. Това според него е довело, за едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, да се заплаща от касата на 150 лева. Когато се отчита от частна болница, касата го заплаща на 1050 лв поясни управителя на касата.

Той остро разкритикува и обещанието на правителството за допълнителни 50 млн. лв. за медицинските сестри. Според него, това не е било възможно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база дейност. След като е било разпоредено да ги даде касата, тя е трябвало да повиши цени за определени дейности, за да набави средствата. Според Дечев и това не е довело до резултат, след което цените на клиничните пътеки са били повишени без касата да е уведомена. „Реалният резултат е, че наказахме работещите болници“- допълни той.

Според него, за начало е нужна ревизия на броя на болниците. Ако съществуващият ресурс се инвестира в по-малък брой лечебни заведения, отколкото са тези 387, с които касата в момента има договор, парите ще бъдат достатъчни, без да се нарушават достъпът и качеството на лечението. Второто е нещо, което екипът на здравното министерство и тази година не успя да свърши – национална информационна система. За пореден път и тази година се провали внедряването на електронната борса за лекарствата, за пореден път и тази година темата за промяна на осигурителния модел бе отложена- каза шефа на здравната каса.

Дечев приключва работата си начело на касата на 12 март и обяви, че няма да се съгласи на нов мандат.