Осъдиха управител на фирма и технически ръководител, необезопасили работник

Бургаският окръжен съд наложи условна присъда от 1 година 4 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок на бизнесдамата Станислава Димитрова Желязкова, съобщиха от пресцентъра на магистратурата. Тя е собственик и управител на „Стройконсулт Приморско“ ЕООД и бе обвинена, че в съучастие с Християн Желязков не е осигурила безопасни условия на труд за работниците си, заради което един от тях е починал при нелеп инцидент на 5 октомври 2016 година.

За трудовата злополука до този момент не се знаеше нищо и подробности станаха ясни едва днес. През октомври 2016 година, в Приморско, при изграждането на жилищна сграда с магазини, работник е паднал от петия етаж. Там той е правил зидария на необезопасена площадка, без осигурени предпазни средства. Въпреки, че на строителната площадка е имало повишена опасност за работниците, поради работата на височина, те не са спазили правно регламентираната дейност.

Станислава Желязкова прие всички факти и обстоятелства в обвинителния акт и се възползва от възможността да намали присъдата си с 1/3. Тя бе призната за виновна в това, че е допуснала работникът да се качи на скелето без обезопасителни средства. Станислава Димитрова Желязкова е свързана с още една фирма от Приморско – „Корал Парадайз Бийч“. Тя е на 50 години с постоянен адрес в град Приморско.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок пред въззивна инстанция.