Шокиращо е да разследват за самоубийство след трагедията с починалото дете от Кардам

Звучи шокиращо случаят с починалото дете в Кардам да се разследва за склоняване към самоубийство, но това е стандартна процедура от няколко десетилетия. Това каза в сутрешния блок на БНТ адвокат Людмил Рангелов.

След смъртта на 9-годишно момче от многодетно семейство, полицията образува досъдебно производство, в което разследва и версията за склоняване към самоубийство, поясни водещата. „В такива случаи, за да може изобщо да се провежда досъдедбно производство, се приема условно, че има някакво престъпление. Звучи шокиращо, но това е стандартна процедура. В случая това е една работна теза“, заяви юристът.

„Теоретично, може да бъде повдигнато обвинени за някаква лекарска грешка, за някакви храни, в които има опасни за живота вещества. Но това ще стане след съответните изследвания, за да се види каква точно е причината за смъртта на детето. Обикновено самата хипотеза склоняване към самоубийство, рядко се среща“, обясни той.

Адвокат Рангелов коментира и поредния случай на домашно насилие, при който преди броени дни мъж преби жена си на бензиностанция и дори произведе изстрел срещу нея. „Това е вече проява, която се обхваща и от Наказателния кодекс. Ние имаме един сравнително добър закон – до дни се развиват процедурите за защита на жертвите от домашно насилие“, добави той.

По отношение на глобата за България след расистките прояви на мача с Англия, правозащитникът заяви, че законът срещу футболното хулиганство у нас е добър. „Моето мнение за този закон е, че той е много подробен и добре обхваща всички прояви на спортно хулиганство. Друг е въпросът вече как се прилага“, каза още той.