Апартаментгейт: След затварянето на Имотния регистър

Сотир Цацаров и съпругата му Меглена Цацарова вече са неоткриваеми в имотната партида на фирмата “Калисто Мати” ЕООД, за която Биволъ разкри още преди 7 години, че през 2007 г. е дарила апартамент на Цацаров. Тогава той е най-влиятелният пловдивски съдия, Председател на Окръжния съд. Заради скандала с въпросното “дарение” и кандидатурата на съдия Сотир Цацаров за Главен Прокурор на държавата, Имотният регистър в края на 2012 г. беше подменен със задна дата и сделката беше преформатирана на “покупко-продажба”. Сега отново публичният справочник беше свален, а сделката по този имот в самия център на Пловдив…. просто изчезна. Това забелязахме непосредствено след внезапното затваряне на Имотния регистър, в разгара на скандалите по #АпартаментГейт.  Освен изчезването на Цацарови, има и обратният симптом – фирмата “Калисто Мати” също се изпари в имотните партиди на Сотир Цацаров и Меглена Цацарова за тази конкретна сделка. Проверката на Биволъ бе провокирана, след като Имотният регистър беше затворен в петък вечерта (17 май 2019)  в продължение на повече от 36 часа.

Информацията за сделката беше част от мащабно разследване на Биволъ за имотните сделки и състояние на Цацаров още преди избора му за  главен прокурор през ноември 2012 г. Именно въпросното “дарение” предизвика и безпрецедентната манипулация на Имотния регистър, а Цацаров влезе в кризисен ПР по всички медийни канали на властта да обяснява, че нотариалният му акт бил сбъркан. Цацаров показваше тогава някакви листа, но така и не показа пред медиите автентичните документи за имотните си сделки и симулативния им характер. Версията му много напомня подобни обяснения на властимащи сега след разкритията за симулативните придобивки на апартаменти и недвижими имоти.  В момента няма никакъв шанс да се установи, че такава сделка е имало през обикновеното търсене в партидите на физическите и юридически лица, освен ако не се знае конкретно за какво да се копае надълбоко в архивите! 

Хронология след разкритието на Биволъ през 2012 г.

Цацаров даде следното обяснение в национален телевизионен ефир: Запознат съм с публикацията. Според тази публикация крупна строителна фирма ме е надарила, т.е. надарила е моето семейство – мен и съпругата ми. В тази публикация има няколко верни неща и едно категорично невярно нещо. Вярно е, че има такава сделка. Вярно е, че сделката е с такива страни. Вярно е, че това, точно това е номерът на нотариалния акт, томът на нотариалния акт, датата на която е сключена сделката, абсолютно вярно е описанието на имота – апартамент от 55 квадрата, или 55,2 – това няма никакво значение, в гр. Пловдив. До тук всичко това е вярно. Това, което не е вярно е, че сделката не е дарение. Сделката е покупко-продажба на съвсем реална цена. Разполагам с документи затова разбира се и ще ги покажа днес след обяд. Ще ги покажа, защото мисля, че раздуването на балона до такава степен вече граничи с границите на клеветата.
Водещ: Защо е така?
Сотир Цацаров: Разбирате ли? Сега очаквам сигурно, че ще бъда обвинен в това, че най-вероятно след публикацията, съм проникнал в тъмна доба в архива на службата по вписванията и съм подменил нотариалния акт за дарение с нотариалния акт за продажба. Не – не съм надарен от строителна фирма. Не – не съм проявил необяснима щедрост. Не – не съм търгувал с влияние. Напротив. Купили сме си апартамент. Но представянето на нотариален акт за покупко-продажба с абсолютно идентични данни като такъв за дарение не е случайно…

Впоследствие Сотир Цацаров не показа документите, както обеща. Само за една нощ, “по тъмна доба”, вписването беше променено от “Дарение” на “Покупко-продажба”. Както твърди Цацаров, това било станало без негова намеса. Ако обаче обикновен гражданин пожелае да се поправи така негов документ в Агенцията по вписванията, шансовете съдиите по вписванията и администраторите да се задвижат в такива рекордни срокове клонят към НУЛА.

Биволъ извърши последваща проверка в Имотния регистър веднага след анонса Цацаров, че е поискал поправка на данните. Наистина, вписването в партидата му беше променено от “Дарение” на “Покупко-продажба”, но не и по партидата на строителната фирма – дарител. Вписването за сделката, което продължаваше да стои като “Дарение” беше документирано и във видео материал. След като Биволъ публикува видеото, беше осъществена втора промяна в регистъра и следите за “Дарение” изобщо изчезнаха от сделката.

Впоследствие обаче отново е пипано по регистъра и  темата се връща на дневен ред, защото няма никаква логика да изчезнат случайно или погрешка имената на продавачите и купувачите, така че да не се открива изобщо апартамента на Цацаров в партидата на фирмата “Калисто Мати”, нито “Калисто Мати” да се открива в партидата на Цацаров.

Главният прокурор обаче има причини да се стеснява от публичността на трайните си имотни отношения с тази фирма, която е собственост на лице, съдружник с оперативно интересни фигури от ъндърграунда, установи проверка на Биволъ.

“Калисто мати” е на съдружник с “Мултак номер 1” в Пловдив

Фирмата “Калисто Мати” принадлежи на Георги Маринов Нанков. Той има участия в много фирми, една от които е “Пи Ви Пауър”, където е съдружник с Ангел Василев Стефанов. Стефанов е считан за един от най-доверените хора на убития шеф на “Мултигруп” Илия Павлов и негов ексклузивен представител в Пловдив.

Още през 1992 г. Ангел Стефанов е вписан като член на борда на “Мултигруп България” АД, сочи справка в Държавен вестник през системата Дакси. През 1997 г. той става и председател на борда на “Мултигруп Пловдив” – АД.

Ортак на собственика на “Калисто Мати” е бил “дясна ръка” на Илия Павлов.

В началото на 2019 г. Георги Нанков е станал съдружник с адв. Йордан Илиев Джермански във фирмата КМ и ДЖ. Джермански е бивш кандидат за кмет на Пловдив, уличен в имотни измами и обект на атентат с взрив срещу негов магазин през 2003 г.

Трайни имотни отношения с Цацарови и симулативни цени

Изчезналата сделка “дарение”, която Цацаров обясни като сбъркана “покупко-продажба” е за апартамент от близо 56 кв.м. в самия център на Пловдив на ул. Алеко Константинов 16. Апартаментът върви заедно с избено помещение в сграда с дворно място от 586 кв.м. Дори да приемем, че с 5 г. давност Цацаров е разбрал, че не е бил надарен, а е купил имота, то цената за придобиване е повече от ниска. Имотът е деклариран като придобит на цена 41307 лв., което прави около 378 евро/м2. Цената е поне два пъти по-ниска от актуалната пазарна цена за жилищата в тази част на града през 2007 г..

Имотните сделки на семейство Цацарови с “Калисто Мати” обаче не се ограничават само с дарението-продажба. Няколко месеца по-късно, на 17/05/2007 г., Меглена Цацарова придобива ателие от 85 кв. м. на ул. Опълченска 24 в Пловдив, заедно с изба-сутерен и 1/5 идеална част от поземления имот на сградата срещу само…. 470 лв. на кв. м. По същото време имотите в центъра на Пловдив струват средно около 2.5 пъти повече и жилищен имот не може да се купи под 1200 лв. , сочи статистика на популярен сайт за недвижимости. Разликата е повече от драстична. Освен това името на Сотир Цацаров не фигурира в тази сделка.

Цените на имотите в центъра на Пловдив през 2007 г. са повече от 600 евро на кв.м.

След скандала с дарението-продажба, Цацарови продължават да сключват имотни сделки с “Калисто Мати”. Това става чрез нейната дъщерна фирма “М Калисто Мати”, която развива серизна работа по строежи на жилищни сгради в София.

През 2010 г. Сотир Цацаров лично сключва сделка с “М Калисто Мати” за апартамент 55 кв. м. и гараж 17 кв.м. в новострояща се сграда в кв. “Малинова долина”. Цената от 83 000 лв. отговаря на пазарната тогава. Апартамент в съседна сграда, построена от “М Калисто Мати”, придобива и дъщерята на Цацаров – Диана. Тя също заплаща пазарната цена от 156 466 лв. за 102 кв.м. Все пак постоянството и количеството на имотните взаимоотношения на Цацарови с конкретната фирма няма как да останат незабелязани.

Сделките “ала Апартаментгейт” – нормални “симулативни сделки”

Пак през 2012 г. Цацаров обеща да покаже, но не представи документи за платени данъци относно друга скандална сделка на съпругата му, също разкрита от Биволъ преди 7 години. Както стана ясно от съдебни документи, Меглена Цацарова, която е нотариус, е закупила две овощни градини за 119 096 лв. (60 900 Евро) за всеки имот. Но в нотариалния акт е записана цена 120 пъти по-ниска от реалната : 1000 лв за всеки имот.

Историята придоби публичност, защото заради съдебен спор за имота, Цацарова завежда дело срещу продавачите, за да получи обратно парите си – 121 800 евро. В мотивите на съда по това дело ясно са посочени два мотива да се впише фиктивна сума: 1. заплащане на по-ниски такси и 2. желанието на продавачката да скрие истинската цена.

Обяснението на Цацаров наблегна на втория мотив – това било нормална “симулативна сделка”, защото продавачът така настоявал. По този повод адвокат Екимджиев направи следния коментар за сайта “Под Тепето”: “Обяснението, което се даде на въпроса “Защо е вписана тази фиктивна цена?”. Той каза: „Ами така настояваше продавачката“. Ами, по същата логика някой подсъдим примерно за трафик на наркотици, може да каже пред него: „Ами нас на улицата ни срещна дилърът и ни предложи да купим наркотици или незаконно оръжие“. Това ще бъде ли унивиняващо или смекчаващо отговорността обстоятелство? Именно те, като юристи, като публични личности, трябва да настояват за спазването на правилата. До тук аз виждам една връзка с казуса Марковска- демонстрирането на този сбъркан манталитет, че те- съдиите, са хора, които прилагат законите и правилата спрямо другите, но те не се отнасят за тях самите. Значи, ако подобен казус попадне при г-н Цацаров, той няма да отсъди в полза на хората, които са сключили тази фиктивна сделка, но когато той и хора от семейството му са я направили, казваме: „Ние просто го направихме, защото тя ми предложи такава цена или защото тя настояваше на тази цена“.”

Сега Сотир Цацаров трябва да проверява евтините имотни сделки на властимащи довели до оставки в скандала “Апартаментгейт”. По същество става дума за същите престъпления – деклариране на неверни данни и отклоняване от плащане на данъци, които Цацаров е извършил заедно със съпругата си през 2007 г. Тук е мястото да се подчертае, че т.нар. симулативни сделки за придобиване на жилища или недвижими имоти се правят и с цел пране на пари и прикриване на незаконно придобити доходи, чийто произход е трудно да бъде доказан. Въпреки скандалните данни, изнесени от Биволъ, Сотир Цацаров беше безпрепятствено избран за главен прокурор от тогавашния ВСС, след безпрецедентен натиск от страна на правителството, а президентът Плевнелиев разписа указа за назначението му без възражения.