Протест на НИМХ пред БАН

БАН: Шефът на НИМХ участвал в три фирми

Няколко дни, след като Българската академия на науките отстрани проф. Христомир Брънзов от директорския пост на искащия независимост Национален институт по метерология и хидрология, от научната организация обясниха действията си с установен конфликт на интереси, съобщава БТА.

Зам.-председателят на Общото събрание на БАН Константин Хаджииванов обяви на пресконференция, че Брънзов е бил свързан с три фирми – нещо, което по устав не е позволено за ръководителите на научните звена. Според данни от Търговския регистър става дума за ЕТ "Аналог – Христомир Брънзов", "МСЕ Сервис" и "МСЕ Консорциум". Хаджииванов съобщи, че Управителният съвет на БАН ще предложи на председателя на академията да назначи временен шеф на НИМХ, който да бъде предложен от Общото събрание на метеорологичния институт.

От Общото събрание на академията заявиха на пресконференцията, че "не е имало прехвърляне на имущество от НИМХ към БАН".

Според проф. Лъчезар Аврамов, ако НИМХ излезе от БАН, логично е да не преминава към Министерството на образованието и науката, а да е към Министерството на околната среда и водите, което има връзка с оперативната дейност на метеоролозите и хидролозите от БАН. Освобождаването на Бръзнов, дошло след серия протести на него и колегите му, предизвика недоволство в НИМХ, чиито служители не желаят нов началник. Заради сегашната ситуация не се издават и важни документи, тъй като няма кой да ги подпише.

НИМХ искаше да излезе от БАН, тъй като от института смятат, че са ощетени в разпределението на бюджета на академията. В крайна сметка целта на недоволството беше постигната само частично.