френската армия

България е домакин на учението на френския Корпус за бързо реагиране „TRIDENT JAGUAR 2017“

Учението на Корпуса за бързо реагиране – Франция (HQ RRC-FR) „TRIDENT JAGUAR 2017“ започна днес, 8 март, на учебен полигон „Ново село“. То се провежда до 17 март в България и Норвегия и в него участват близо 1 000 военнослужещи от 25 държави. На учебен полигон „Ново село“ е развърнат Щабът на Корпуса за бързо реагиране – Франция.

Учението „TRIDENT JAGUAR 2017“ е финален етап от процеса на сертификация на многонационалния щаб на корпуса като щаб на съвместните сили на Алианса в съответствие със структурата на силите на НАТО през 2017 година.

Процесът по сертификация на Щаба на Корпуса за бързо реагиране – Франция включва три учения: „CITADEL RANGER 2016“ – проведено през септември 2016 г. в Норвегия, „CITADEL BONUS“ – проведено във Франция и Полша през ноември 2016 година, и „TRIDENT JAGUAR 2017“, което се провежда през март тази година в България и Норвегия.

„TRIDENT JAGUAR 2017“ ще демонстрира способността на Щаба на Корпуса за бързо реагиране – Франция да планира и провежда малки съвместни операции (SJO) в отговор на кризи извън условията на Член 5 от Вашингтонския договор и ще потвърди готовността на командната структура да действа като Щаб на съвместни сили на Алианса, готов да отговори на кризи или възникващи заплахи на границите на НАТО и извън Алианса. По време на учението ще бъде проверена системата за командване и управление на щаба и неговата способност да ръководи действията на подразделения, с големина на бригада, развърнати в Норвегия.

Френските формирования – 4-та въздушнопреносима бригада и 6-та лекобронирана бригада, и съюзните сили от 4-та механизирана бригада на Канадските въоръжени сили, ще проведат подготовката си под командването на Щаба на Корпуса за бързо реагиране – Франция при сценарии на действия с висока интензивност.