пламен узунов

Освобождават главния секретар на МВР

Служебният кабинет ще поиска от президента Румен Радев да издаде указ за отстраняване на главния секретар на МВР Георги Костов. Причината е упражняване на политически натиск върху петима служители от системата. Това каза служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов на брифинг в Министерския съвет.

"В периода 2015-2016 г. са събрани достатъчно данни, че главният секретар е упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на МВР. Те са отстранявани от работа не по установения ред, а доброволно са напускали или са били премествани на по-ниски длъжности", обясни Узунов. 

Предполага се, че двама от тези петима служители са ръководителите на областните управления на МВР във Видин и Перник.

Той подчерта, че са установени нарушения, които засягат един от основните принципи в МВР –  политическия неутралитет.

"С действията си Костов е накърнил интересите на МВР и на обществото, с което е оронил престижа на МВР. До номинирането и избирането на главен секретар неговата длъжност ще се изпълнява от зам.-главния секретар на МВР“, каза служебният министър.

Той бе категоричен, че е политически некоректно той като служебен министър да предлага и да номинира нов главен секретар. Това ще направи правителството, което ще дойде след изборите. 

Георги Костов е назначен за главен секретар на МВР с указ на президента Росен Плевнелиев на 11 март 2015 година, в деня, в който Румяна Бъчварова е избрана от парламента за министър на вътрешните работи.

През 2015 г. Костов беше сред хората, отправили критики по адрес на Узунов, който тогава си тръгна от МВР след твърдения за прикриване на инцидент от полицията.