Конституционен съд

БСП, АБВ и независими депутати сезираха КС за избора на председател на КФН

С подписите на парламентарните групи на "БСП лява България" и на АБВ и на независимите депутати Велизар Енчев и Георги Кадиев е внесено искане до Конституционния съд /КС/ за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Комисията за финансов надзор /КФН/. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

Съгласно одобрените на 15 юли процедурни правила, депутатите и парламентарните групи имаха пет дни да предлагат кандидати за председател на КФН. От опозицията тогава попитаха защо се бърза с избора и възразиха срещу съкращаването на определения в Правилника на Народното събрание срок за предложения от 14 на пет дни.

До изтичане на крайния срок единствената постъпила кандидатура за председател на КФН е на заместник-министъра на финансите Карина Караиванова, предложена от ПГ на ГЕРБ. Това показва справка на страницата на Народното събрание.

Изборът на нов председател на КФН се налага, тъй като мандатът на сегашния Стоян Мавродиев е изтекъл на 18 юни 2016 година.