Христо Иванов мин. на правосъдието

Христо Иванов назначи за ЧСИ подсъдим за отвличане и убийство на знаков бизнесмен

Със заповед на правосъдния министър Христо Иванов от 14 април т. г. за частен съдебен изпълнител е назначен Галин Костов. За публиката името на Костов вероятно не говори много, но същият бе арестуван, а след това изправен на подсъдимата скамейка на Окръжния съд в Бургас по обвинението, че е поръчал отвличането и убийството на бизнесмена Стоян Стоянов, собственик на фирма "Гранити", пишат днес възмутени до дъното на душата си медии.

Костов прекара 3 години в следствения арест, а по-късно бе преместен в затвора. Съдените заедно с него Стоян Петров и Стоян Колев получиха по 18 години затвор. На втора инстанция присъдата е отменена изцяло, а производството върнато за разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд.

В Бургас пълзят информации, че Костов е бил готов на всичко, за да се домогне до престижната длъжност, която гарантира огромни парични постъпления.

Близки до Костов са ходатайствали за назначаването му за ЧСИ и пред министър Диана Ковачева, но тя категорично ги е отрязала. Тези факти обаче не стряскат ни най-малко Христо Иванов, който мотивира назначаването на Костов за частен съдебен изпълнител с "общественото доверие", с което той се ползвал.

Към датата на подписване на заповедта обаче Костов е имал качеството на подсъдим. А дали Иванов просто не е знаел, че присъдата по делото ще бъде отменена?