Конституционен съд - Церемония за полагане на клетва от новите членове на Конституционния съд.

Депутати атакуват пред КС пореден здравен закон на Москов

57 депутати от няколко формации, сред които ДПС, БСП и БДЦ, атакуват в Конституционния съд текстове от Закона за лечебните заведения, който вече е обнародван в Държавен вестник. На брифинг в Народното събрание Тунджер Кърджалиев обясни, че се атакуват текстовете, които прецизират как НЗОК ще преценява с кои лечебни заведения ще сключва договор и ще закупува услуги според критерии и ред по наредба на Министерство на здравеопазването.

Друг атакуван текст касае как да бъдат ситуирани и създавани нови лечебни заведения и нови услуги в стари лечебни заведения. "Според нас тези текстове противоречат на няколко члена от Конституцията, а именно принципа на правовата държава, принципа за закрила на инвестициите и стопанската дейност, а също и правото на здравно осигуряване", подчерта Кърджалиев.

Над 1/3 от текстовете в закона, предложен от министъра на здравеопазването, бяха бламирани в пленарна зала или отпаднаха. Този закон не се консултира с Националния съвет за тристранно сътрудничество, не се консултира със синдикати, с работодатели, нямаше го мнението на НСОРБ, нямаше го мнението включително и на съсловните организации, припомни депутатът от ДПС.

Това е един от законите на министър Москов, които се сочат от него като фундаментални за прословутата му здравна реформа, отчете Тунджер Кърджалиев. Другият такъв важен закон е Законът за здравното осигуряване, който също е обжалван в Конституционния съд. Иначе партията е категорично против структурата на бюджета на НЗОК.

Социалистът Емил Райнов отчете, че министърът на здравеопазването трябва да се замисли за предложенията, които прави. Трябва да се извини след тези два провала, каза Емил Райнов. Не се предвиждало обаче за момента вот на недоверие за здравеопазването.

Хасан Адемов пък разказа за срещата по-рано днес на партията с КТ „Подкрепа".

Двете формации са се обединили за фонд „Работна заплата" в сферата на културата. Според ДПС и синдикатът имало асиметрия между инвестициите в културна инфраструктура и заплащането на хората, които работят в музеи, библиотеки и други институции на МК. Сходни позиции имали и за ваучерите за храна.