проф. Боян Дуранкев

Бюджет 2016 изглежда нервно „скроен“, в насипно състояние, изграден като мечтание

Бюджет 2016 изглежда нервно скроен, в насипно състояние, изграден повече като мечтание и желание на отделните сектори и крие доста рискове, не се знае откъде ще дойдат големите пробойни в него през следващата година. Тази позиция изрази пред „Хоризонт“ икономистът проф. Боян Дуранкев. В анализа си за следващия държавен бюджет той се позова на максимата „По-добре врабче в ръката, отколкото жерав в небето“.

Бюджет 2016 според проф. Дуранкев отразява от една страна визията на управляващия в момента политически картел, а от друга – минималните възможности на българската икономика, които той определи като скромни. По думите му, заплахите пред българската икономика растат както и откъдето и да се погледне:

Ако погледнем „от камбанарията на Европа“ прогнозираният растеж 2-2.1 означава, че България ще изостава от средното ниво на ЕС. В Германия и в други страни зад един процент прираст на брутния вътрешен продукт се крие много повече, отколкото зад 5% тук. Имаме анемичен икономически растеж, който не гарантира изпреварващо развитие по отношение на света и догонващо развитие по отношение на развитите и средно развитите страни в Европа.

В коментара си за Бюджет 2016 проф. Дуранкев подчерта, че има две важни цели, които бюджетът може да преследва и чрез които обикновеният човек би могъл да усети положителна промяна – намаляване на сивия сектор и на корупцията:

Ако се притисне сивия сектор в икономиката, растежът ще бъде с процент-два повече от сега. Сивият сектор, отглеждан вече десетилетия у нас, е достатъчно „разпасан“ и не са му сложени юзди, както в другите европейски страни.

Второто, което се очаква, е намаляване на хроничната за България корупция, защото вероятно тя „изяжда“ между 10 и 20 процента от всички инвестиции. Няма значение дали са централни фондове или местни – тя „яде, непрекъснато подяжда“.

Според проф. Боян Дуранкев държавата да не бива да влиза повече в тази дългова спирала, която гарантира на следващите поколения доста солидни вземания, за да се върнат натрупаните през 2014-та и 2015-та година дългове:

Боян Дуранкев открои и продължаващата заплаха от „изтичане на мозъци“:

Обикновеният човек гледа и ако забележи, че нещата не вървят добре и Б-я изостава той много добре знае, че има магистрали към развитата Европа и едно допълнително „оголване“ от квалифицирани кадри, от специалисти… обрича българската икономика на безпомощност. Само с масажистки, сервитьори и чистачи никоя икономика не е „прокопсала“.