Migration Image

Скрити собственици с нескрити интереси

Емблематичната за столицата сграда – Полиграфическият комбинат (която е и паметник на културата), „отлетя“ към Лихтенщайн срещу 15 млн. евро миналата седмица. На 1 септември редакционната сграда и печатницата към нея са продадени от „Вестникарска група България“ и „Медийна група България Холдинг“, управлявани от Венелина Гочева (която е и техен мажоритарен собственик чрез компанията си „Про Нюз България“). Купувач е учреденото преди четири месеца (на 12 май) с капитал 1000 лв. еднолично дружество с ограничена отговорност „Карано Пропъртис България“. То се управлява от познатия в бизнес средите четиридесет и две годишен Виктор Веселинов. Срещу неговото име в Търговския регистър фигурира една-единствена еднолична фирма „3 В Рейсинг“, занимаваща се с …“техническо обслужване и ремонт на автомобили“. Негов собственик, според регистрите, е Лихтенщайн – Carano Establishment, регистрирана във Вадуц, (под № FL-0002.474.976-5).

Офшорката – „майка“, също няма дълга търговска история. Тя е създадена само месец преди да открие представителството си у нас (на 1 април). Нейни директори са Андреас Игнац Шурти и Урс Даниел Ханзелман, а Веселинов е техен пълномощник у нас. Капиталът й също не е впечатляваш – 30 000 швейцарски франка. Офисът на българското дружество, според регистрацията в Търговския регистър, е на адреса на едноличната фирма на Веселинов – на ул. „Бъдник“ № 6, в пролетарския столичен квартал „Надежда“.

Сделката е изповядана при нотариус Весела Ивчева. Според нотариалния акт цената, на която е продаден редакционният корпус, разположен на 15 472 кв. м застроена площ върху терен от 4121 кв. м., е 20 699 216.28 лева. До датата на прехвърлянето те са били собственост на „Медийна група България Холдинг“.

Втората сграда е на тази печатницата. Тя е разположена на терен от 2486.62 кв. м, а общата разгъната застроена площ е 5576 кв. метра. Според документите тя е била в активите на „Вестникарска група България“ и е продадена за 8 638 233.72 лева. Общата стойност на сделката за двата имота е 29 337 450 лв., или 15 млн. евро. В същия ден имотите са ипотекирани в полза на Търговска банка Д, която отпуска на купувача „Карано Пропъртис България“ кредит от 8 млн. евро. Те трябва да бъдат върнати на финансовата институция до 10 август 2020 година. Другите 7 млн. евро за реализацията на сделката вероятно са осигурени от офшорния собственик на българското дружество.

Само пет дни след продажбата на комбината купувачът подписва нов договор – за отдаване на сградите под наем. Той е за шест години, а наемателят е „Благоевград – БТ“, част от Групата „Булгартабак“. Срокът на наемния договор е изчислен перфектно – той изтича точно когато трябва да бъде върнат и кредитът към банката. Според документа (с който в. „БАНКЕРЪ“ разполага) тютюневото дружество ще трябва да плаща на току-що пръкналия се нов собственик на Полиграфическия комбинат „Карано Пропъртис България“ по 8 евро на кв. м месечно – цената се отнася и за цялата разгърната застроена площ, и за двата имота“…

Простата сметка показва, че на всяко десето число (според клауза в контракта) офшорната компания ще получава по 168 386.64 евро месечно, или 2 020 639.68 евро годишно. За целия шестгодишен период на договора новият собственик на елитните столични сгради ще получи 12 123 838.08 евро. С други думи, може спокойно да погасява кредита към турската банка, без да си мръдне и пръста, за да развива някаква дейност…?!

Така изпипана, сделката е като за учебник. А в какво ще се превърне комбинатът след това и ще излезе ли наяве истинският му собственик след години (за името му и сега се досещат мнозина, които са проследили връзките между участниците в сделката) , времето ще покаже.

Сегашните обитатели на сградите – редакциите на дневниците „Труд“, „24 часа“, „България днес“ и други печатни издания, са задължени да освободят заеманите от тях помещения до 10 декември ( това предвиждат условията, вписани в нотариалния акт, с копие от който в. „БАНКЕРЪ“ разполага).

Очевидно финансовите проблеми на Венелина Гочева са я притиснали в ъгъла, за да продава толкова евтино. Ще припомним, че в началото на януари 2010-а, когато сградата все още беше собственост на германската медийна група „ВАЦ медиа груп“, Министерството на правосъдието обмисляше да я купи, за да премести там Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура. Тогава се заговори за цена от около 60 млн. евро. Тази сделка така и не стана, но същата година пък собствеността на вацовите вестници („Труд“, „24 часа“, „168 часа“, списанията на пресгрупата , печатница „София“ и разпространителската фирма „Стрела“) преминаха в ръцете на базираното във Виена инвестиционно дружество БГ „Приватинвест ГмбХ“, което стана мажоритарен собственик на „Медийна група – България“. По това време то беше собственост на Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Те от своя страна бяха привлекли за свои местни партньори в България бизнесмените Любомир Павлов и Огнян Донев. Цената на сделката така и остана „конфинденциална“, макар че на медийния пазар се говореше за сума от 64 млн. лева. На това съдружие обаче не му провървя – скандалите между тогавашните партньори започнаха още в първите дни след нея и дълго време отекваха в общественото пространство.

Това беше и причината през 2013-а фирмата на Венелина Гочева „Про нюз България“ АД да се включи в играта и да купи от Донев и Павлов „Медийна група България холдинг“. Дружеството беше регистрирано в края на август 2012 година. По това време то е 99% собственост на Гочева, а една акция е имал адвокат Димитър Димитров – бивш изпълнителен директор на „Феста холдинг“ и член на надзорния съвет на Инвестбанк , като представител на холдинга на Петя Славова, която на практика финансира сделката на Гочева.

В хода на скандалната сага с Корпоративна търговска банка през последните месеци пък стана ясно, че дяловете на фирмата „Про нюз България“ в разпространителската фирма „Агенция Стрела“ са блокирани от свързаната с финансовата институция фирма „Сайга консулт“ заради необслужван заем за 6.545 млн. евро. Делата по този запор все още не са приключили, но така или иначе е ясно, че Гочева дължи тези милиони.