Китайски град прие рублата за официална валута

Китайският град Суйфенхе обяви, че в него руската рубла вече има статут на официална валута, съобщи БНТ. Градът се намира на границата с Русия и е любима дестинация на руснаците за евтино пазаруване.

Решението за приемането на рублата за сега има статут на пробно. Голяма част от магазините така или иначе приемат рубли неофициално, като с промяната всички ще бъдат улеснени, въпреки че ще има известни ограничения в сумите, съобщава в. The Wall Street Journal.

„Основната ни грижа е как по-добре да регулираме пазара“, коментира Динг Ганг, заместник-управител на клона на Националната банка на Китай в града.

В опит да улеснят гостите си още повече руснаците няма да се нуждаят и от виза, за да отидат на пазар. Самият град също се преобразява, за да стане по-удобен на руснаците като все повече магазини поставят надписи и на кирилица.

 За да отговорят на търсенето китайски ученици започват да учат руски език. Те виждат сближаването на двете страни като възможност за създаването на повече работни места в града и района.