Мариана Тодорова

ВСС изрита Мирослава Тодорова

Председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова бе уволнена дисциплинарно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). Причината за това наказание е системно неспазване на сроковете за написване на делата и по точно забавени с години мотиви по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност.

Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова образувано за по-малко от 1 година. През януари съдебният съвет наказа председателя на Съюза на съдиите с 15 % намаление на заплатата за срок от две години за системно неспазване на срокове.
Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и главният прокурор Борис Велчев отказаха да коментират уволнението. Правозащитниците обаче реагираха незабавно.

Българският хелзинкски комитет намира за вече наистина прекален новия маньовър на тотално деградиралия, а вече и освирепял, ВСС да саботира изборния процес на съдиите за нов ВСС, като се опита да срине председателката на магистратската организация, която олицетворява промяната – съдията Мирослава Тодорова, се казва в съобщение на БХК. Според първоначалните отзиви решението на съвета изпълнява политическа поръчка и е реакция на критиките, които Тодорова сипе върху ВСС. Миналата година съюза на съдиите поиска съветът да си подаде оставката, за да се преодолее безпрецедентната криза на обществено доверие.
В момента Мирослава Тодорова води дело за уронване на престижа срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Причината за него са две интервюта на вицепремиера, в които той обвини магистратката в обвързаност с организираната престъпност, защото забавила мотивите към присъда на наркобарон.
Според съдия Тодорова вътрешният министър е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за съдийската й работа, така и за нея като председател на Съюза на съдиите.