Ангел Илиев

Избраха нов апелативен прокурор на София

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Ангел Илиев за апелативен прокурор на София.nbsp; Илиев бе избран с 18 гласа, след балотаж, на който се яви заедно с временно изпълняващия тази длъжност Вичо Вичев.
Илиев е роден на 13 май 1969 г. вnbsp; Банско, където завършва средното си образование в Техникум по електротехника. След това учи право в Югозападния университет bdquo;Н. Рилски в Благоевград и се дипломира през 1997 г.nbsp; От 1998 г. е съдия в районния съд в Разлог. През 2006 година започва работа като редови прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП), а от октомври 2009 година. е заместник на градския прокурор Николай Кокинов. Завършил е курс по Европейско право в Националния институт на правосъдието.
Освен Илиев в съзтезанието за важния пост участваха още трима прокурори. Единият от тях е досегашния му колега му по рангnbsp; Божидар Джамбазов. Той нашумя най-вече с огромния гаф, която направи преди 2 години при ареста на Николай Цонев, когото нарече в ефир престъпник и бе наказан от ВСС за тази изцепка. По всичко личи обаче, че както той така и неговия шеф Борис Велчев е забравил тези подробности, защото го подкрепи, защото застана зад неговата кандидатура.
Шок предизвиква участието в битката на досегашния шеф на тази прокуратура Вичо Вичев. Той нашумя със секс скандал в редиците на Темида, при който негова колежка го обвинява, че и е направил дете, но не иска да признае бащинството. Жената, която също е прокурор, дори твърди,nbsp; че Вичев е използвал медицински документ с невярно съдържание, в който пишело, че си е направил вазектомия и не може да прави деца. По този повод уж започна проверка на Инспектората, но към настоящия момент така и не стана ясно докъде се стигна по въпроса.

Третия от кандидатите бе редовият прокурор Стойчо Ненков. За него не е известно да се е забъркал в някакви по-сериозни скандали, което вероятно и му попречи да стигне до балотаж. nbsp;