Migration Image

Закопчаха антиквар мафиот

Столичните антимафиоти арестуваха антикварен търговец за контрабандна с културно-исторически ценности, сред които десеткиnbsp; картини на известни художници. Това е 56- годишният Димитър Нейков – Лакомчо, който има антикварен магазин на бул. Христо Смирненски в София и е в бизнеса от 30 години. При обиски в магазина и в дома на Нейков са открити творби на Дечко Узунов, Сирак Скитник, Димитър Казаков, Бенчо Обрешков и др. без документи за произход.
Лакомчо не обяснява как се е сдобил с картините. Според разследващите Нейков е добре познат в средите на антикварната мафия. Като прикритие за незаконната си дейност той използвал антикварния си магазин, който е проверяван многократно за нередности от полицията.
Освен картините при извършените претърсвания на общо осем адреса в София са намерени и голям брой златни, сребърни и бронзови монети, гривни, старинни ятагани и мечове, 10 икони, евангелие от 18-и век, 1 кг злато, 15 кг сребро, скъпоценни камъни.
Нейков си имал и банков сейф, в който ченгетата се натъкнали на голямо количество антични златни, сребърни и бронзови монети накити и кюлчета злато. След като станат готови експертизите на картините, ще стане ясно и дали те са част от откраднатите творби по време на обири в София през миналата година, когато изчезнаха картини за над 100 000 лева.